Proiectul „Cool-Tura prin cartiereˮ este gata de start
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-cool-tura-prin-cartiere%cb%ae-este-gata-de-start/

Timp de patru ediţii, proiectul „Teatrul din cartierˮ a adus bucurie sibienilor, venind până aproape de casele lor, vorbindu-le despre istoria locului în care trăiesc, despre subiecte care îi privesc, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă şi sociale. Anul acesta, dorinţa organizatorilor este de a dezvolta acest proiect, înglobându-l într-unul mai amplu, intitulat „COOL-Tura prin cartiereˮ, care vine cu o ofertă mai bogată şi mai diversă de evenimente. Accesul publicului este liber la toate evenimentele.

Un articol de Petre Ivan|29 iulie 2019

În total, Asociația Culturală BIS a pregătit treisprezece spectacole și ateliere, ce se vor desfășura în aer liber, în cinci cartiere ale Sibiului (Valea Aurie, Țiglari, Trei Stejari, Ștrand, Terezian) și de asemenea la Hosman, vechiul sat săsesc de pe Valea Hârtibaciului.

Programul va cuprinde anul acesta mai multe ateliere, mai multe spectacole pentru copii, un concert Suburbia 11 și de asemenea art terapie practică prin teatru, de care vor beneficia pacienții permanenți ai Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Proiectul „COOL-Tura prin cartiereˮ se va desfășura în perioada 1 august- 12 septembrie 2019. Inaugurarea sa va avea loc la Grădina BIS (str. Ștefan cel Mare nr.56), joi, 1 august, de la ora 20:00, cu un spectacol invitat de la București, produs de Asociația ADO împreună cu Teatrul Luni de la Green Hours și Centrul de Teatru Educațional Replika.

Este vorba despre „Copii răi”, de Mihaela Michailov, în regia lui Alexandru Mihăescu, un one woman show cu Katia Pascariu, care se joacă cu mare succes de 8 ani.

Spectacolul are la bază un caz real și aduce în discuție sistemul de educaţie din România, relațiile de putere copii-profesori-părinți, violența sub diversele ei forme, tendința de robotizare a elevilor, de sancționare a inițiativei și a gândirii libere, influența asupra tinerilor a grupurilor în care ei activează, etc.

A doua zi, pe 2 august, de la ora 18:00, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani sunt așteptați la „Anaz și Dragonulˮ, o poveste emoționantă despre inadaptare, prietenie și recunoștință, scrisă de Bianca Babeş și interpretată de de tinerii actori Cristian Iordan și Elena Bădărău. Muzica și versurile semnate de Claudiu Fălămaș vor crea o atmosferă plină de veselie.

Nu putea lipsi bineînțeles, „Orașul meuˮ (sezon 2019), în regia lui Bogdan Sărătean, pornind de la o idee de Flaviu Suhastru. Spectacolul se va desfășura marți, 6 august, de la ora 20:00, la Grădina BIS și noutatea de anul acesta este că vor fi invitați pe scenă locuitori ai cartierelor sibiene, care vor relata întâmplări inedite din locurile în care au copilărit.

Fanii „Lipicioșii”, proiectul muzical al Asociației BIS, vor putea asculta pe 11 august, de la ora ora 20:00, la Grădina BIS, un nou show muzical multiningv, alcătuit din compoziții originale semnate Claudiu Fălămaș și Matli MC, dar și din cover-uri din cele mai diverse.

Locuitorii din Ștrand, unde în anii trecuți proiectul „Teatrul din cartierˮ a fost foarte bine primit, sunt invitați de data aceasta să vină cu copiii pe 16 august și17 august, de la ora 19:00, la „Povești africaneˮ, respectiv „Anaz și Dragonulˮ.

Vor urma evenimente la Moara Veche din satul Hosman, apoi în Valea Aurie, pe stadionul de rugby Bebe Boboc și în Cartierul Trei Stejari. Proiectul se va încheia pe 12 septembrie, de la ora 19:00 cu un concert live susținut de Charlie Fălămaș și Ceaun Battle cu Food Monkey & The Bear.

Accesul publicului este liber la toate evenimentele.

Proiectul „COOL-Tura prin cartiereˮ este o acțiune cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului Sibiu (Agenda Comunității), precum și de Consiliul Județean Sibiu (Agenda Comunității). Asociația Culturală BIS le mulțumește tuturor celor care au alergat la Maratonul Internațional Sibiu pentru Teatrul din Cartier, realuat anul acesta sub formă extinsă, sub numele „COOL-Tura prin cartiereˮ.

Foto: Cool-Tura prin cartiere  – facebook

 

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.