„PROMETEU’22” în maghiară, română, slovenă și engleză, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/prometeu22-in-maghiara-romana-slovena-si-engleza-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Vineri, 1 iulie, ora 20, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului „PROMETEU’22”, bazat pe tragedia antică „Prometeu înlănţuit” de Eschil, regizat de Gábor Tompa.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2022

Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză și beneficiază de subtitrare în limbile maghiară, română și engleză. „PROMETEU’22” este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa.

La începutul conferinței de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a declarat că proiectul Catastrofă va include 7 coproducții și vor fi implicate 16 teatre. Spectacolele au ca punct de plecare teme din tragedia antică greacă. Gábor Tompa a mai adăugat că spectacolul PROMETEU ’22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI, rolul acestuia fiind acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoașterea.

Igor Samobor, interpretul personajului principal, a vorbit despre importanța coproducțiilor internaționale precum aceasta și despre noile perspective pe care le deschid. A vorbit, de asemenea, și despre actualitatea piesei: „Cunoaștem cu toții mitul lui Prometeu, care a adus oamenilor focul și, prin urmare, cunoașterea. De fapt, el le-a predat oamenilor civilizația. Acum când suntem în aproapierea unui război, când simțim că în jurul nostru lumea se prăbușește, când suntem bombardați cu știri false și nu putem știi ce este adevărat și ce nu, trebuie să ne întoarcem spre trecut și să decidem care sunt lucrurile care contează cu adevărat.”

Vasile Șirli, compozitorul spectacolului, a precizat că muzica poate transmite frământarea, îndoiala, frica și întrebările din piesă: „Am vrut ca muzica să vorbească despre durere, despre gândul legat de bine și rău, și mai ales despre speranță. Marea speranță că totul va fi bine. Mi-am dorit ca muzica să fie asemeni unei experiențe care ne duce la gândul bun.”

Din distribuția specatcolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției își dau concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

Următoarele reprezentații cu spectacolul „PROMETEU’22” sunt programate în datele de 2 și 3 iulie, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Biletele pentru cele trei reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online de pe www.biletmaster.ro.

După premiera de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în luna octombrie „PROMETEU’22” va avea premiera în Slovenia, la Ljubljana, iar în luna decembrie la Constanța. La Cluj, PROMETEU’22 se va mai juca și în luna noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În februarie 2023 va fi prezentat la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João și de Uniunea Teatrelor din Europa.

20
/04
/23

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internațional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean și de alte trei organizații culturale: Pogon (Zagreb, Croația) și L’arboreto și Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentații, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Invitatul lunii aprilie la „Dialoguri fără mască” este regizorul Alexandru Dabija, un artist cu un traseu unic, un artist al căutărilor și al permanentelor reinventări, un artist care nu se teme de provocări, un artist care în ultimii ani s-a dedicat și actoriei de film, un regizor care a redimensionat zona basmului românesc, accesând o zonă de umor cu totul aparte.

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.

19
/04
/23

„Inocentul/ L'innocent”, filmul lui Louis Garrel, pe care starul cinematografiei franceze l-a scris, regizat și în care joacă alături de Roschdy Zem, Anouk Griberg și Noémie Merlant, este o comedie explozivă și plină de sensibilitate despre un jaf înfăptuit în familie. Filmul, inspirat de evenimente din viața autorului, a câștigat două premii César și va avea premiera în cinematografe din 21 aprilie, distribuit de Independența Film.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.