FITS 2017: ”Pss pss/ Chiar… fără cuvinte” – cuceritorul umor al simplității mici și jucăușe
https://www.ziarulmetropolis.ro/pss-pss-chiar-fara-cuvinte-cuceritorul-umor-al-simplitatii-mici-si-jucause/

”Captivează instantaneu… Inspirat din Keaton, Fellini şi desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore şi acrobaţii excepţionale este încântător…Obligatoriu de văzut… Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil…Un deliciu, mergeţi neapărat să-l vedeţi….”

Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaţionale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul ţării), ”Pss psss/ Chiar… fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete şi la FITS 2017.

Un articol de Cristina Enescu Aky|15 iunie 2017

Spectacolul elvețienilor Camilla Pessi și Simone Fassari, adică Compagnia Baccala (așa-i că n-ați fi așteptat ceva teribil de simpatic și amuzant din Elveția?..) intitulat ”Pss ss/Chiar…fără cuvinte” a fost o surpriză față de ceea ce cu siguranță așteptăm mulți dintre noi de la un spectacol de circ, fie el și contemporan. Sunt doi clovni care spun despre ei înșiși că ”au fugit” de la teatrul unde lucrau anterior. Senzația a fost mai degrabă că au fugit de multe dintre convențiile prăfuite ale circului clasic, construindu-și un drum pe continentul nou al spectacolelor de circ emoționante prin naturalețe, nu prin exces de fard și numere doar șocante. Numărul lor a câștigat multe premii, iar stilul lor reflectă perfect motto-ul companiei lor: Senza Tempo. Micul ghiduș din interiorul nostru există atemporal, iar experiențe performative precum ”Pss Psss” în aduc inevitabil la suprafață – și îi dau o grămadă de jucării interesante.

Spectaculosul, extraordinarul, tensiunea crescândă, imposibilul corpului uman prezentat cu lejeritate și elemente atât de riscante încât de bucuri că respirația e un proces automat – nu acestea au fost motivele pentru care spectacolul celor doi clovni a fost unul dintre cele mai bune văzute la FITS și genul de spectacol care rămâne imprimat pe retina sufletului. Au existat, într-adevăr elemente de acrobație, însă ele au fost un mijloc și nu un scop. Comicul irezistibil al spectacolului a fost dat de revelarea umorului de necuprins, dar și a dulceții, emoției și a surprizei pe care o conțin, deseori trecut cu vederea, nenumăratele mici situații prin care trecem și pe care le creăm cu toții: îmbufnări, implorări, ingenioase manipulări sentimentale, panici și deznădejdi  – toate au o substanță comică fabuloasă, pe care cei doi au scos-o la iveală cu mult haz. Nimic forțat, teatral, strident, totul lin (acrobații, momente de tăcere, priviri și subînțelesuri). Un spectacol dulce, cât de dulce poate fi ceva perceput cu ochii și sufletul.

Un măr? Cel mai fascinant lucru din lume! Motiv de supărare dramatică și de instantanee împăcare, suport pentru cap sau ornament pentru pălărie, scânteie de poveste despre micul egoist bosumflat din fiecare dintre noi și mai marele, gingașul și totodată hilarul generos care stă deseori în spatele acestuia.

O scară cu vopseaua scorojită, care stă cu capul în jos! Serios, chiar nu v-ați dat seama niciodată ce instrument fabulos de suflat pot fi treptele ei?! Cât despre câte inocente, savuroase ghidușii se pot face chiar și numai prin purtarea scării pe deasupra capetelor altora, sau despre cum chiar și un obiect banalissim precum această scară poate fi sursă de frământătoare dileme și divergențe, dar și inimoase apropieri între suflete… se poate povesti până mâine.

Dar ce se întâmplă dacă cei doi clovni provoacă – de trei ori!- pe același domn (aleatoriu ales) din public să îi ajute cu diferite lucruri, aveți idee?… Cu siguranță că în totalitate nici cei doi extrem de simpatici performeri nu știu și nu au știut la niciuna din cele peste 600 de reprezentații ale spectacolului. Noi am avut norocul unui domn aparent nu foarte colaborator, dar care (prin aproape nevăzutul ajutor al celor doi) a devenit brusc un uluitor de abil clovn și acrobat. Spectaculosul din fiecare din noi este extrem de savuros, atunci când avem sufletele deschise cu lejeritate. Clovnii moderni asta fac, și e extrem de necesar în lumea noastră crispată și grăbită.

Apoi, v-ați gândit vreodată că n spectacol de circ (de la care așteptați stupoare și extaz și surpriză pe bandă rulantă) vă poate emoționa și amuza enorm și prin momente de tăcere și nemișcare prelungite, sau prin îmbrățisări luuuungi, nu răutăcioase ci care spun povești prin gesturi sumare? Comicul de atmosferă a fost o mare, plăcută și proaspătă surpriză al acestui spectacol de circ contemporan.

Printre alte experiențe mirifice, FITS 2017 m-a convertit irevocabil la fenomenul circului contemporan, o artă a performanței sufletului, nu doar, ca în trecut, doar a trupului. Un tip de spectacol mereu nou, provocând așteptările, nerăbdările și capacitatea de mirare a publicului dar și hrănindu-i mirarea copilăroasă, bucuria răsărită din cele mai mici, delicate momente și acest spirit ludic ce, cu siguranță, e una din rețetele salvatoare ale vieții.

Mai multe informații despre trupa Compagnia Baccala găsiți pe site-ul companiei

Bucurați-vă de magia firescului mic, ingenuu, ludic și cuceritor al spectacolului prin acest trailer



29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.