„Pulverizare” de Alexandra Badea, în ministagiune la Teatrul Arcola din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/pulverizare-de-alexandra-badea-in-ministagiune-la-teatrul-arcola-din-londra/

În perioada 5-27 mai, se derulează la Londra, la Teatrul Arcola, ministagiunea cu spectacolul „Pulverizare” de Alexandra Badea, o producţie a companiei britanice Changing Face Collective, realizată cu sprijinul ICR Londra.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2017

Regia spectacolului, prezentat în premieră, îi aparține lui Andy Sava, o tânără regizoare româncă stabilită în Marea Britanie.

Spectacolul a fost distins, în Franţa, cu Marele Premiu pentru Literatură Dramatică, fiind jucată cu un deosebit succes de public şi de presă la Teatrul Naţional din Strasbourg. La Londra, distribuția îi include pe Rebecca Boey, Richard Corgan, Solomon Israel şi Kate Miles.

„Pulverizare” examinează critic fenomenele contemporane ale delocalizării și consumerismului prin intermediul a patru personaje – un responsabil pentru calitate francez, un manager de call center senegalez, un muncitor chinez și un inginer român -, surprinși pe parcursul a 24 de ore.

Dincolo de gesturile mașinale de zi cu zi, mereu aceleași, răzbat patru personalități îmbolnăvite de rutină și singurătate, pentru care viitorul apare mai mult decât problematic.

După ministagiunea londoneză, piesa va fi prezentată şi la Teatrul Regal din York, în perioada 31 mai – 10 iunie.

Despre Alexandra Badea

Născută în 1980 la București, Alexandra Badea s-a stabilit în Franța din 2003. A publicat zece volume în limba franceză, în special piese de teatru dar și un roman – „Zone d’amour prioritaire”.

Alexandra Badea

Alexandra Badea

Piesele de teatru ale Alexandrei Badea au fost puse în scenă de regizori francezi cunoscuți precum Frédéric Fisbach, Jonathan Michel, Jacques Nichet, Aurélia Guillet, Matthieu Roy, Cyril Teste sau Anne Théro, pe scenele unor teatre de primă mână, cum sunt Teatrul de Comedie din Reims, Teatrul Național din Strasbourg și Teatrul de Comedie de la Saint-Etienne.

Opera sa a fost tradusă în limbile germană, engleză și portugheză. În domeniul cinematografiei, Alexandra Badea a realizat două scurt-metraje: „24 heures” și „Le Monde qui nous perd”. În luna aprilie a anului trecut, Alexandra Badea a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Tânăra regizoare româncă Andy Sava şi-a început cariera la York Theatre Royal, unde a pus în scenă mai multe producţii, printre care „Cum vă place” de William Shakespeare sau „Can’t Stand Up for Falling Down” de Richard Cameron. În ultimii doi ani, a lucrat la Londra, pe scene cunoscute precum Royal Court, Arcola Theatre și Soho Theatre.

Mai multe detalii despre eveniment, pe site ul ICR London și pe pagina de facebook a ICR London..

Foto: „Pulverizare

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Evenimentul dedicat celui mai iubit dintre povestitorii noștri continuă cu o nouă ediție la Teatrul Ion Creangă. Inițiat anul trecut, „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“ aduce între 1 și 31 martie, atât la Sala Mare (Str. Piața Amzei 13), cât și la Sala Mică (Str. Biserica Amzei 21-23), peste 30 de reprezentații teatrale și ateliere pentru copii, toate inspirate din opera celui care ne-a lăsat texte ce au scris istorie atât în marea carte a literaturii, cât și în rândul interpretărilor regizorale.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.