Puțină umbră pe verandă
https://www.ziarulmetropolis.ro/putina-umbra-pe-veranda/

Rulează în cinematografe filmul artistic „Copacul vrajbei noastre”, regizat de H.G. Sigurosson. O peliculă islandeză, ciudată, crudă şi comică.

Un articol de Andrei Crăciun|10 august 2018

Vară islandeză. Necazuri între vecini cu privire la un copac care lasă umbră pe veranda unui cetățan.

În spatele acestei întâmplări mici se ascund dramele cele mari de care – iată – nici măcar islandezii nu sunt scutiți.

Dincolo de calitățile artistice ale peliculei, pe care le veți cântări dumneavoastră singuri în sala cinematografului (e un film îngrozitor despre singurătate, până la urmă), aș vrea să vă supun atenției alte aspecte.

Aspect 1. În filmul Copacul vrajbei noastre veți vedea că există vară chiar și în Islanda, vară în toată puterea cuvântului, vară dătătoare de speranță, în care se poate dormi chiar la cort în mijlocul naturii.

Aspect 2. Cum arată o ședință de bloc în Islanda. Cum arată locatarii și cum pun ei problema când e cazul să fie schimbată o țeavă de scurgere, de exemplu.

Aspect 3. Cum arată personalul unei grădinițe islandeze și cum aruncă o doamnă, la nervi, într-o altă doamnă cu rahatul unui câine. Cum îl strânge înainte conform la punguță. În general, v-aș ruga să fiți atenți la animalele din acest film și la relația islandezilor cu animalele.

Aspect 4. Cum își petrec bărbații islandezi în pragul pensiei timpul liber. Atenție! Ei nu sunt filmați la cârciumă, ei nu sunt filmați dând o tablă cu tricourile sulemenite peste burdihan. Niciun islandez prezent în film nu prezintă obezitate morbidă.

Aspect 5. Cum arată problema pornografiei în cadrul relațiilor de cuplu, din timpuri mai vechi până în zilele noastre islandeze.

Acestea fiind spuse, ceea ce putem constata este că filmul românesc – îndeobște tot tragicomedie – e mai puțin întunecat și cu siguranță superior ca umor (islandezii nici ciorbă nu mănâncă, fac picnic).

Totodată, când te uiți la această peliculă (care doare ca un cuțit înfipt de aproape în inimă) de la noi din lumea a treia, îți vine să sapi o groapă în adâncul pământului și să nu mai ieși de acolo niciodată.

Suntem departe rău.

Copacul vrajbei noastre, film care a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția, intră în cinematografele din România din 10 august 2018.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Al șaptelea episod din sezonul al cincilea al serialului "Homeland", care se inspiră cu regularitate din realitate, de la războiul din Afganistan la ascensiunea grupării Statul Islamic, începe cu un mesaj pe fond negru: "În urma evenimentelor de la Paris, vă amintim că 'Homeland' conține elemente care pot tulbura spectatorii. Cele mai sincere condoleanțe tuturor celor afectați de atacuri", scrie la începutul genericului.

19
/11
/15

De ce Sinaia are, de fapt, trei gări? Ce îl leagă pe Yehudi Menuhin de Sinaia şi de George Enescu? Gări de poveste continuă la TVR cu povestea fascinantă a trenului regal al României şi a gării regale de la Sinaia. Episodul cu numărul cinci al seriei Gări de poveste se difuzează sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

19
/11
/15

În zilele de 19 și 20 noiembrie 2015, de la ora 19,00 va avea loc, la Cinema Elvire Popesco, cea de-a VII ediție a festivalului Zilele Filmului Irlandez. În program, Gold, în regia lui Niall Heery şi Good Vibrations, de Lisa Barros D'Sa şi Glenn Leyburn, precum şi două scurtmetraje – I Am Here, regia David Holmes şi Coda, de Alan Holly .

18
/11
/15

Paramount Channel anunță lansarea în România a Academiei de Film, un proiect care are scopul de a încuraja pasiunea pentru cinema. Obiectivul Paramount - Film Academy este de a răspândi iubirea pentru filme în rândul unui public larg, de a crește interesul pentru procesele și etapele de realizare ale unui film, de a oferi o perspectivă completă a experienței cinematografice.

18
/11
/15

Studiorile Pepsi lansează scurtmetrajul Black Knight Decoded, un scurtmetraj, a cărui bogată naraţiune se învârte în jurul a ceea ce mulţi consideră o entitate misterioasă, satelitul Black Knight. Filmul are în distribuţie vedete de cinema, o piesă originală, “Miracles”, interpretată de Usher, dar şi consumatori din peste 11 ţări.

14
/11
/15

Scurtmetrajul “Prologul”, în regia lui Ștefan Constantinescu va avea premiera mondială în cadrul “Stockholm Film Festival”, producția fiind inclusă în competiția oficială. Evenimentul, ajuns la cea de-a 26 ediție, va debuta astăzi și se va desfășura până pe 22 Noiembrie.

13
/11
/15

Povestea a început cu 29 de ani în urmă*. Am ratat o excursie la munte şi, ca să nu rămân supărat, am fost dus de tatăl meu la film, la Casa de Cultură din Găeşti. Aşa am pătruns în lumea cinematografelor. Îmi amintesc că primul meu film a fost Superman. Din acel moment, împreună cu Dede senior (amator de filme şi fan Spencer Tracy) am cunoscut una din cele mai mari distracţii ale acelor vremuri, mersul la cinema.

13
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat în special pe cele patru anecdote intersectate care îl compun, şi într-o măsură nesemnificativă pe valenţele imaginii, încadraturii sau mizanscenei, „Bucureşti NonStop”, de Dan Chişu, aduce laolaltă numeroşi actori experimentaţi, aproape singurul atu care îl face vizionabil şi, pe alocuri, delectabil.

13
/11
/15

În luna noiembrie, Merci Charity Boutique împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #8 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră. Luni, 23 noiembrie, două persoane pot lua prânzul cu regizorul şi scenaristul Nae Caranfil.