Quod Erat Demonstrandum, de Andrei Gruzsniczki, la Karlovy Vary
https://www.ziarulmetropolis.ro/quod-erat-demonstrandum-de-andrei-gruzsniczki-la-karlovy-vary/

Lungmetrajul „Quod Erat Demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics’ Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2014

De asemenea, la Festivalul de la Karlovy Vary, care se va desfăşura între 4 şi 12 iulie, în secţiunea Another View vor fi proiectate filmele „Canibal/ Canníbal”, de Manuel Martín Cuenca, o coproducţie România (Libra Film) – Spania (MOD Productiones), şi „Viktoria”, o coproducţie Bulgaria-România, regizată de Maya Vitkova.

Totodată, „La mezza stagione/ Late Season”, o coproducţie Italia/ România/ Grecia, regizată de Danilo Caputo, va fi prezentată în secţiunea competitivă Forum of Independents.

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului condus de regizorul american James Gray, în noiembrie 2013. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden.

„Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Acţiunea coproducţiei bulgaro-române „Victoria” se desfăşoară într-o Bulgarie comunistă, unde o femeie dă viaţă unei fetiţe, care, deşi s-a născut fără cordon ombilical, este cunoscută drept „copilul deceniului”.

„Canibal” este povestea de dragoste a lui Carlos, cel mai cunoscut croitor din Granada, care este, în acelaşi timp, un criminal. Nu simte nicio remuşcare, nicio vină, până când în viaţa lui apare Nina. Ea îl va face să conştientizeze adevărata natură a faptelor sale şi să se îndrăgostească pentru prima oară. Fără să ştie, Carlos este întruchiparea răului.

Nina (Olimpia Melinte) este inocenţă pură. Filmul, o coproducţie România (Libra Film) – Spania (MOD Productiones), cu participarea Rusiei şi a Franţei, şi-a început circuitul festivalier în 2013, la Toronto, urmând apoi San Sebastian IFF, unde a primit importante aprecieri din partea presei internaţionale.

Foto din Quod Erat Demonstrandum – captură film

14
/03
/16

Săptămâna aceasta începe a treia ediție HomeFest, festivalul care deschide ușile caselor cu teatru, film, performance, artă și concerte. Între 15 și 25 martie, HomeFest traversează spații locuite din toate cartierele bucureștene și găzduiește artiști, spectatori și vecini în sufragerii de apartamente.

11
/03
/16

„Mă uit cu admirație la Victor Rebengiuc, care are 83 de ani, cu doi mai puțin decât mine și, deși e greu și pentru el, totuși joacă așa, cu putere, cu forță. Eu nu mai am forța fizică. Sigur, și Albulescu a obosit. Nu mai spun de Beligan, care are peste 90 de ani. Dar mă duc cu mare plăcere să mă întâlnesc cu publicul.” - Ion Besoiu. În iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu, care împlineşte, astăzi, 85 de ani, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală.

11
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma Cinepub, "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011) era al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Filmul consacra un cineast original, mereu în căutarea unor forme atipice şi îndrăzneţe de exprimare.

10
/03
/16

Devenită celebră după rolul din thrillerul Basic Instinct (1992), în care juca alături de Michael Douglas, Sharon Stone împlineşte, astăzi, 58 de ani, vârstă la care continuă să fie una dintre cele mai frumoase şi apreciate actriţe de la Hollywood.

10
/03
/16

“Atenţie părinţi! În curând, un nou film de actualitate: Tată de duminică. În dezbatere: răspunderea de a fi tată de fiecare zi (interpreţi: Gina Patrichi, Radu Beligan, Amza Pellea)” – titra pe copertă, în urmă cu mai bine de patru decenii, faimoasa revistă Cinema. Filmul poate fi (re)văzut duminică, 13 martie, de la ora 14.00, pe TVR 2.

09
/03
/16

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura anul acesta, între 18 și 24 aprilie. În cele șapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala “Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Roman și Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, “workshop-uri”, “master-classes” etc.

08
/03
/16

LOVE 3D / DRAGOSTE 3D, cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé (Irreversible, Enter the Void), va avea premiera în România pe 18 martie şi va rula în cinematografe în format 3D și 2D. Durata: 135 minute. Distribuit de Independenţa Film. Pelicula a primit săptămâna trecută din partea Comisiei de Rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) calificativul 18+ Interzis minorilor.

07
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Ecranizare a romanului „The Price of Salt” (1952), publicat, din cauza tematicii, sub pseudonim de celebra scriitoare americană Patricia Highsmith, „Carol” (2015) este cronica asumat melodramatică, dar de o somptuozitate elegantă, a unei iubiri între două femei din medii diferite în New York-ul de la începutul anilor `50.

06
/03
/16

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick și Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic.

05
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Regizat de italianul Francesco Clerici şi disponibil în cinematografe, documentarul „Il gesto delle mani” („Mâini. Gesturi. Artă”) este o pledoarie vizuală lipsită de afectare şi necontaminată de cuvinte pentru importanţa presupusei gratuităţi a actului artistic.

04
/03
/16

Tony Dyson, unul dintre părinții celebrului robot R2-D2 din seria "Star Wars", a fost găsit mort în Malta, conform unui anunț făcut vineri de poliția malteză. Robotul R2-D2 este unul dintre cele mai recognoscibile personaje din universul "Star Wars", fiind imediat îndrăgit de adulți și copii deopotrivă încă de la apariția primului film al seriei, "Star Wars: A New Hope" (1977).