Radu Afrim, la Profesioniştii – sâmbătă, 25 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-la-profesionistii-sambata-25-ianuarie/

Invitatul Eugeniei Vodă la ediţia Profesioniştilor de sâmbătă, 25 ianuarie, va fi un personaj cu totul special: regizorul de teatru Radu Afrim. Foarte iubit în special de publicul tânăr şi cunoscut pentru spectacolele sale originale, nonconformiste, provocatoare, Radu Afrim a reuşit să aducă „underground-ul” la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Invitatul Eugeniei Vodă la ediţia Profesioniştilor de sâmbătă, 25 ianuarie, va fi un personaj cu totul special: regizorul de teatru Radu Afrim. Foarte iubit în special de publicul tânăr şi cunoscut pentru spectacolele sale originale, nonconformiste, provocatoare, Radu Afrim a reuşit să aducă „underground-ul” la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Emisiunea poate fi urmărită atât la TVR 1, cât şi pe platforma online tvrplus.ro, de la ora 23.00.

„Pariul acestei ediţii e acela de a descifra resorturile biografice ale unei sensibilităţi artistice excepţionale: un om plecat din orăşelul transilvan Beclean şi ajuns unul dintre cei mai sofisticaţi regizori europeni”, spune Eugenia Vodă.

Realizatoarea mai declară că şi-a conceput emisiunea ca pe „un continuu balans între nebunia Vieţii şi nebunia Teatrului, între scenariul unei biografii uneori senzaţionale şi scenariul unei cariere exemplare!”.

Radu Afrim

Radu Afrim a absolvit secţia regie a Facultăţii de Teatru şi Facultatea de Litere – română-franceză din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai

Printre spectacolele montate de el se numără: No Mom`s Land, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârşitul lumii – la Teatrul Odeon din Bucureşti, Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.

Tot de numele lui Radu Afrim se leagă şi piesele: Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele, pusă în scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Plaja, Adam Geist, Omul Pernă, toate trei la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Inimi cicatrizate la Teatrul de Stat Constanţa, Jocul de-a vacanţa la Teatrul Municipal Baia Mare.

Radu Afrim

Emisiunea Profesioniştii, realizată de Eugenia Vodă, a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă” pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii” pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show.

Foto cu Radu Afrim şi Eugenia Vodă – TVR

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

15
/10
/17

Una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei, „O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă”, semnată de Andrew Scull, sociolog şi istoric al medicinei, a fost publicată la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Romanul „Arhipelagul altei vieți” (traducere din limba franceză de Daniel Niculescu) a fost publicat la Editura Polirom în 2017.

13
/10
/17

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci". Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin".

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.