Radu Jude, Cristian Mungiu și Cristi Puiu, printre regizorii prezenți la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-cristian-mungiu-si-cristi-puiu-printre-regizorii-prezenti-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 12-20 august. 10 producţii româneşti vor fi prezentate în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, care prezintă o retrospectivă a celor mai de succes filme ale anului anterior.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2016

Regizorul român Alexander Nanau va face parte din juriul competiţiei de documentare. Filmul său „Toto şi surorile lui” a fost câştigătorul competiției de documentare din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

La Sarajevo Film Festival vor putea fi văzute mai multe filme româneşti, printre care:

  • „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, producător Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelikova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 14 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City.
  • „Câini” (r. Bogdan Mirică, producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 14 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 18 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City
  • „In The Same Garden” (r. Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, producători: Sergeyi Bodrov, Christopher Walters; Rolf De Heer; Giovanni Pompili; Roger Deutsch; John R. Hallström; Cenk Ertürk, Mehmet Güngören) proiectat în afara competiţiei în data de 15 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Cinema, Mon Amour” (r. Alexandru Belc, producători: Tudor Giurgiu, Hanka Kastelicová, Radovan Sibrt, Viktoria Hozzova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Documentarul a câştigat premiile Cat&Docs Award şi Croatian Radio Television HRT Award decernate în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.
  • „Bacalaureat” (regizor şi producător Cristian Mungiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 15 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional.
  • „Albüm” (r. Mehmet Can Mertoglu, producători Yoel Meranda, Eytan İpeker, coproducători: Oana Iancu şi Calin Peter Netzer, director de imagine Marius Panduru,) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 16 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 19 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City.
  • „Mă cheamă Costin” (r. Radu Potcoavă, producător Claudiu Mitcu) difuzat în premieră internaţională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 18 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional.
  • „Inimi cicatrizate” (r. Radu Jude, producător Ada Solomon) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 19 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City, în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actorilor Lucian Rus şi Ilinca Harnut. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Prezența delegației române la Locarno fiind susținută de Institutul Cultural Român de la Viena și de Centrul Național al Cinematografiei.
  • „4:15 PM Sfârșitul Lumii” (r. Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, producători: Adina Sădeanu & Alex Tudor Crăciun) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 19 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Sieranevada” (r. Cristi Puiu, producător Anca Puiu) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 19 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, la ora 20:00, la Multiplex Cinema City, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi producătorului Anca Puiu.

De asemenea, festivalul reunește artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Festivalul de Film de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu.

Imagine din filmul „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.