Radu Jude şi Ana Ularu, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-si-ana-ularu-la-festivalului-de-film-de-la-cannes/

Scurtmetrajul “Trece şi prin perete/ It can pass through the wall”, de Radu Jude – o adaptare liberă după povestirea lui Cehov “În magazie”, a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2014.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2014

Regizorul Radu Jude se întoarce la Festivalul de la Cannes cu cel mai nou scurtmetraj al său, după ce filmul „O umbră de nor” a avut premiera mondială, anul trecut, în aceeaşi secţiune.

Scenariul filmului „Trece şi prin perete” poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea, notează Mediafax.

Din distribuţie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaşte din multipremiatul lungmetraj „Toată lumea din familia noastră”, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude.

Scurtmetrajul „Trece şi prin perete” este o adaptare liberă după povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producătorii scurtmetrajului sunt Radu Jude şi Ada Solomon.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială.

* * * * *

Un alt scurtmetraj, „L1-L5”, regizat de Letiţia Roşculeţ şi produs de Cloud9film, cu Ana Ularu în rolul principal, a fost selectat la Cannes, în secţiunea Short Film Corner.

Radu Jude

Inspirat din fapte reale, „L1-L5” spune povestea adevărată a regizoarei Letiţia Roşculeţ. Abordat într-un unghi subiectiv, filmul urmăreşte 60 de zile din viaţa unei femei care, după un accident de maşină, învaţă să retrăiască viaţa altfel.

Lansată în anul 2004, secţiunea Short Film Corner este un eveniment adresat exclusiv industriei cinematografice. Această secţiune oferă producătorilor şi regizorilor posibilitatea de a-şi prezenta filmele selecţionerilor de festivaluri, agenţilor, cumpărătorilor şi de a pune bazele unor viitoare colaborări.

La ediţia de anul acesta a Short Film Corner au fost selectate şi filmele româneşti: „12 minute”, de Nicolae Constantin Tănase, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Cadoul”, de Dumitru Grosei, „Calea Dunării”, de Sabin Dorohoi, „Catafalce”, de Radu Constantin Vasile, „Dry Bones”, de Luiza Pârvu, „Jurnal#2”, de Adina Pintilie, „Kazimir”, de Dorian Boguţă, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Rio 2016”, de Bianca Rotaru, „Rost”, de Şerban Georgescu, „Shtorzina”, de Radu Mihai, „Tuns, ras şi frezat”, de Bogdan Mureşanu, şi „Vocea a doua”, de Daniel Sandu, informează Mediafax.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai.

Foto cu Radu Jude şi L1-L5 – cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.