Radu Jude şi Maia Morgenstern, la „Arte, carte şi capricii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-si-maia-morgenstern-la-arte-carte-si-capricii/

Mărturisiri inedite: Radu Jude despre Berlinală, Maia Morgenstern despre Oscaruri La „Arte, carte şi capricii” sâmbătă, 21 februarie, de la ora 19.00, la TVR 2 şi TVR HD

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2015

Radu Jude şi Maia Morgenstern, la „Arte, carte şi capricii” / Ediţia din această săptămână a emisiunii la „Arte, carte şi capricii”  are ca subiect principal lumea fascinantă a celei de-a şaptea arte.

Tema este dată nu numai de recentul suces românesc la Festivalul Internaţional de Film de la  Berlin, de Gala Premiilor Oscar din acest weekend, dar şi de împlinirea, în 2015, a 120 de ani de la prima proiecţie cinematografică publică, plătită, a unui film.

La numai câteva zile după ce Radu Jude a primit un URS DE ARGINT la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin pentru regia filmului “Aferim” – Liana Stanciu îl are ca invitat în platoul emisiunii „Arte, carte şi capricii” . – împreună cu Ada Solomon, producătorul filmului. Împreună vor sta de vorbă despre acest nou succes românesc la un festival de mare anvergură.

Şi pentru că această ediţie de „Arte, carte şi capricii” precede cel mai aşteptat eveniment mondial legat de cea de-a şaptea Artă – Gala Premiilor Oscar, Liana Stanciu stă de vorbă despre acest subiect cu Maia Morgenstern, actriţa care a deţinut rolul principal feminin într-un film cu trei nominalizări la Oscar.

Şi pentru că teatrul nu este foarte departe de ce-a de-a şaptea artă, în această ediţie a emisiunii „Arte, carte şi capricii” va fi prezentat cea mai nouă realizare din cadrul unui proiect al Trupei Teatrului Masca.

Este vorba de lansarea, din 27 februarie, a întâlnirii publicului cu gen mai puţin cunoscut: Commedia dell’Arte. Proiectul a început anul trecut, iar spectatorii pot, în sfârşit, să se delecteze cu piesa COMEDIANŢII.

Mai multe amănunte despre toate subiectele prezentate dar şi despre altele, puteţi afla urmărind ediţia de sâmbătă, 21 februarie, a emisiunii „Arte, carte şi capricii” .

Citiţi şi OSCAR 2015: Lista nominalizărilor din acest an

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

Foto: Radu Jude şi Maia Morgenstern – TVR

30
/11
/21

În acest context (încă) ieșit din comun și dificil, cea de-a 25-a ediție a FFE, una extrem de concentrată, se desfășoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie) și în spațiul online (pe eventbook.ro, între 15-18 decembrie). 25.FFE vine cu o selecție de 4 filme europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, dar și cu dialoguri live cu realizatori și critici de film.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.