Radu Muntean revine la Cannes cu „Întregalde”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-muntean-revine-la-cannes-cu-intregalde/

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2021

Cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, filmul spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

Regizorul a declarat: „Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film”.

„Întregalde” este al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Muntean și a doua participare la Quinzaine, după ce în 2008 a făcut parte din selecție cu filmul „Boogie”. Alături de Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan, din distribuţia filmului „Întregalde” fac parte şi Luca Sabin, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan și Gabor Bondi. Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Vânzările internaţionale și distribuția din România sunt gestionate de Voodoo Films.

Quinzaine des Réalisateurs, selecția paralelă a Festivalului de Film de la Cannes a fost înființată în 1969 de către Société des Réalisateurs de Films (SRF) și este o platformă de prestigiu pentru filmele de artă. Lista regizorilor a căror filme au participat la Quinzaine este impresionantă, cu nume precum: Werner Herzog, George Lucas, Martin Scorsese, Nagisa Oshima, Chantal Akerman, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Spike Lee, Naomi Kawase, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Sofia Coppola, Ruben Östlund, Xavier Dolan, frații Safdie și Chloé Zhao.

Radu Muntean a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994. A debutat în lungmetraj cu filmul „Furia” (2002), distins cu premul Uniunii Cineaştilor din România pentru cel mai bun film de debut. În 2006, „Hîrtia va fi albastră” a avut premiera mondială în cadrul competiţiei internaţionale de la Locarno, unde regizorul s-a întors în 2018 cu filmul „Alice T.”. „Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015) au fost ambele prezentate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. Radu Muntean a participat la Festivalul de Film de la Cannes și ca membru al juriului Cinefondation & Courts Metrages.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.