Rămas bun, Gelu Potzolli!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ramas-bun-gelu-potzolli/

Directorul şi colectivul Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a actorului Gelu Potzolli.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Directorul și colectivul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu anunță cu regret trecerea în neființă a actorului Gelu Potzolli.

Cu o carieră prolifică, Gelu Potzolli a avut numeroase roluri, printre care în spectacolele: „Am angajat un ucigaş profesionist“ (regia Radu Alexandru Nica), „Bătrână milionară caut nepoate moștenitoare“ (regia Șerban Puiu), ,,Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess’“ (regia Radu Alexandru Nica), „Cerere în căsătorie“ (regia Robert Raponja), „Domnul Puntila si sluga sa Matti“ (regia Anca Bradu), „Electra“ (regia Mihai Măniuțiu).

„Când pleacă un om dintre noi, dispare o lume! O lume pe care o simțim că există pentru că este rezultatul percepției noastre. Gelu Potzolli, care s-a hotărât să se oprească din goana lumească, a fost un om de teatru care a parcurs toate ierarhiile. A crescut și s-a dezvoltat în teatru, de la tehnician la actor, cunoscând bucuria succesului pe toate meridianele lumii“, a spus Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional din Sibiu.

A plecat spre cer senin în ziua în care colegii lui actori se pregăteau să convingă oficialii de la Avignon că locul TNRS este în acel festival (n.r. avanpremiera spectacolului Solitaritate de Gianina Cărbunariu). Plângând, actorii i-au dedicat spectacolul și au triumfat. Este timpul misiunii actorului de a duce emoția și frumosul mai departe. De acolo, din ceruri, Gelu a zâmbit! Drum cu Lumină spre Domnul!

Constantin Chiriac

Gelu Potzolli s-a născut pe data de 2 iulie 1950, la Sibiu. A jucat în peste 70 de producții de teatru montate atât pe scena de la Sibiu, cât și în București, Alba Iulia, Târgu Mureș și Berlin.

Dintre cele mai recente producții la Teatrul Național din Sibiu, Gelu Potzolli a avut roluri și colaborări în spectacolele „Faust“ (regia Silviu Purcărete), „Frumoasa din pădurea adormită“’ (regia Cristian Pepino), „Ghidul copilăriei retrocedate“ (regia Gavriil Pinte), „Lulu“ (regia Silviu Purcărete), „Metamorfoze“ (regia Silviu Purcărete).

Alte spectacole în care a jucat: „Nora“ (regia Radu Alexandru Nica), „Omul care a văzut moartea“ (regia Șerban Puiu), „Pescăruşul“ (regia Andrei Șerban), „Shoah – Versiunea Primo Levi“ (regia Mihai Măniuțiu), „Take, Ianke şi Cadîr“ (regia Dan Glasu), „Talismanul“ /„Der Talisman“ (regia Șerban Puiu) şi „Visul unei nopți de Shakespeare“ (regia Gavriil Pinte).

Gelu Potzolli a încetat din viață sâmbătă, 25 mai. Corpul neînsuflețit al actorului se află depus la Capela Catedralei Ortodoxe „Înălțarea Domnului“ din bulevardul Mihai Viteazu din Sibiu. Slujba de înmormântare va fi oficiată miercuri, 29 mai, ora 11.00.

Foto credit: Costin Chesnoiu

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

21
/02
/17

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

O cărticică scrisă în 1943 de Antoine de Saint-Exupery, pasionat aviator, autor de cărţi de aventuri şi amintiri, reporter de război, avea să devină cea mai celebră operă literară de limbă franceză din secolul XX şi să creeze un simbol cu valoare de cult. După succesul înregistrat la Cluj Napoca si Brașov, unde s-au jucat cate doua reprezentații cu casa închisă, "Micul Print" pornește mai departe în călătorie, oprindu-se si la Alba Iulia și Sibiu.