Rami Be’er, Jesus Carmona, Noa Wertheim și alți mari coregrafi ai lumii, la FITS 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/rami-beer-jesus-carmona-noa-wertheim-si-alti-mari-coregrafi-ai-lumii-la-fits-2022/

Companii de dans din Israel, Spania, Germania, Franţa sau Italia aduc la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu unele dintre cele mai apreciate creaţii din domeniu la nivel mondial.

Un articol de Ziarul Metropolis|23 iunie 2022

Kibbutz Contemporary Dance Company din Israel prezintă spectacolul „Nevoia de mângâiere”, coregrafia, scenografia și luminile fiind semnate de Rami Be’er.

„O creație extraordinară a unui artist cu experiență și a unui maestru al artei. Nivelul tehnic al companiei este excepțional!”, scria criticul Ruth Eshel, referindu-se la acest spectacol.

Este programat în 27 iunie, de la ora 22:00 și în 28 iunie, de la ora 18:00, la  Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust.

Jesús Carmona Dance Company vine la Sibiu cu spectacolul „Mai sus!”.

„Ideea acestui spectacol s-a născut dintr-o întâmplare personală care m-a făcut să pun la îndoială relația bărbaților și a femeilor cu masculinitatea în secolul al XXI-lea. În căutarea unui răspuns, am ajuns să înțeleg mai profund, în fiecare zi, în ce fel de societate trăim și ce putem face să o îmbunătățim, căci poate chiar cele mai simple și mai cotidiene atitudini sunt cele care trebuie schimbate. Am vrut să transpun în scenă această evoluție personală, cu gândul că arta deschide sufletul către înțelegere și cu speranța că pot emoționa sau deschide ochii până și celui mai reticent spectator față de tema sugerată de spectacol”, spune Jesús Carmona.

Reprezentațiile sunt programate în 2 iulie, ora 21:00 și în 03 iulie, ora 18:00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”. Cea de-a doua reprezentație va fi transmisă și online.

Noa Wertheim semnează coregrafia spectacolului „Grădina Paradisului”, al Vertigo Dance Company din Israel.

Creția este o operă de artă în care trupul se contopește cu straturile sale spirituale lăuntrice, cu interiorul fiecărei ființe, fiecărui dansator, în timp ce se împletește cu o țesătură cunoscută.

Spectacolul va avea loc în 29 iunie, la ora 18:00, și în 30 iunie la ora 17:00, la Fabrica de Cultură – Construcții SA – UniCredit – Sala Faust. Cea de-a doua reprezentație poate fi urmărită și online.

În programul FITS 2022 figurează și multe alte spectacole de dans, atât în sălile de spectacole, cât și în spațiile deschise. Publicul poate cumpăra bilete și poate consulta programul complet pe site-ul www.sibfest.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară între 24 iunie și 3 iulie și tema ediției din acest an este FRUMUSEȚE. Timp de zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

Foto: Eyal Hirsch / Asylum

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]