Ramona Horvath Trio – seară de jazz la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ramona-horvath-trio-seara-de-jazz-la-ateneu/

Sâmbătă, 10 octombrie, ora 19:00, la Ateneul Român, are loc Seara de jazz cu Ramona Horvath Trio – Tribute to Jancy Korossy. 

Un articol de Liliana Matei|18 septembrie 2015

După succesul înregistrat de concertul susținut de Ramona Horvath Trio la Opera Maghiară din Cluj-Napoca (20 decembrie 2014), un concert omagial organizat cu ocazia acordării titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Jancy Korossy, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și-a dorit să aducă la București, pe prestigioasa scenă a Ateneului Român, trio-ul de jazz Ramona Horvath Trio – într-o seară de jazz cu trei muzicieni de referință: Nicolas Rageau la contrabas, Frédéric Sicart la baterie și Ramona Horvath la pian.

Cu ocazia acestui concert, Ramona își va prezenta în premieră noul album intitulat „XS Bird” , înregistrat și produs în Franța, la casa de discuri „Black&Blue”. Concertul susținut de cei trei muzicieni reprezintă totodată și un omagiu adus marelui artist Jancy Korossy.

Considerat de critici ca cel mai împortant muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Jancy Korossy, originar din Cluj, a pus bazele „Jazzului în România”, încă din anii 50’, fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA din finele anilor 60’, Korossy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american. Pianista Ramona Horvath a fost eleva și partenera de scenă a lui Jancy Korossy, cei doi au susținut concerte de mare succes în toată Europa, și au înregistrat CD-ul „Dor de Acasă”, premiat cu titlul „Cel mai bun disc de jazz al anului “ (2009).

Nicolas RAGEAU (Paris, Franţa)  este unul dintre cei mai buni și cunoscuți contrabasiști din Paris, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri și concerte, atât în Franța cât și în SUA la New York , unde a activat vreme de câțiva ani. A colaborat și a acompaniat diverși artiști renumiți, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus, Anne Ducros..

Frédéric SICART (Paris, Franţa) baterist și compozitor originar din Nisa, prezent în cele mai importante festivaluri de jazz din Franța: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc, la rândul său a colaborat cu artiști importanți precum: Giovanni Mirabassi, Richard Galiano și mulți alții.

Ramona Horvath (Paris, Franţa) face parte, din deceniul trecut, din generaţia nouă a jazzului românesc. Pianista a fost remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancy Korossy, din păcate cu mai multe apariţii în Europa decât în ţară. A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului Jancy Korossy, împreuna cu domnia sa, a concertat de-alungul Europei, cu mult succes, pe scene importante ca Sala Radio Național din Austria, Palatul Foz din Portugalia, etc și a participat la diverse festivaluri și concerte în Germania, Franța, Spania, Italia, Ungaria etc, unde au promovat muzica româneasca stilizată în jazz, un stil creat și dezvoltat de către Korossy, după modelul predecesorilor săi  Bela Bartók și marele George Enescu (în muzica clasică).

De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul “Dor de acasă”, care s-a bucurat de un mare succes în țările europene unde l-a prezentat, dar și în România, unde a fost premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (2009).

INFO

Biletele se vând la case de bilete a Ateneului Român.
(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARȚI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 0213156875

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu