„Rapsodie în piatră” SoNoRo Conac în Republica Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodie-in-piatra-sonoro-conac-in-republica-moldova/

Seria de concerte SoNoRo Conac ajunge la finalul lunii (31 mai), în Republica Moldova, la Castelul Mimi, un important monument arhitectonic şi centru viticol, înfiinţat de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, până la Unirea din 1918, şi apoi director al Băncii Naţionale Române.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2018

Absolvent al Școlii Agricole Superioare din Montepellier, Constantin Mimi a fost un vinificator ilustru al secolui XX și a transformat Castelul într-un epicentru al unui proces intensiv de modernizare al întregului sector viticol național. În perioada dominației sovietice, Castelul este transformat într-una din cele mai mari fabrici de vin din URSS. Vechea constructie a fost ascunsă înspatele unei fațade și castelul dat uitării.

Abia în 2010, în urma unor lucrări de rutină, muncitorii descoperă ce se află sub fațada placată și începe cel mai amplu proces de restaurare din istoria recentă a Republicii Moldova. Astăzi Castelul Mimi figurează în top 15 capodopere arhitecturale din întreaga lume.

Castelul Miko

Concertul va începe la ora 18:30 și va cuprinde lucrări de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Johann Halvorsen și Ludwig van Beethoven, în interpretarea artiștilor Rosanne Philippens (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Justus Grimm (violoncel).

Prima parte a seriei de concerte SoNoRo Conac “Rapsodie în piatră” se va încheia săptămâna viitoare, cu două concerte: pe 4 iunie, la Palatul Cultural din Blaj, și pe 5 iunie, la Castelul Miko din Miercurea Ciuc.

Palatul Cultural din Blaj a câștigat Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural / Premiile Europa Nostra 2017, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. Inițial scos de pe lista monumentelor protejate, din cauza stării avansate de degradare în care a ajuns după ce a fost distrus în proporție de 40% de un incendiu, în 1995, clădirea a beneficiat de sprijinul autorităților locale și a fost reabilitat. Proiectul arhitectural condus de arhitectul Vlad Sebastian Rusu a reușit să aducă împreună istoria clădirii, vestigiile incendiului, trasând în același timp un spațiu contemporan, destinat găzduirii unei diversități de forme artistice.

Palatul Cultural Blaj

 

Fără să ne propunem neapărat acest lucru, am reușit cu această ediție SoNoRo Conac “Rapsodie în piatră”, desfășurată în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, să atingem pe harta clădirilor emblematice ale României, de acum și de atunci, câteva puncte de referință pentru istoria țării noastre.

Mă bucur, însă, că trăim într-un timp al renașterii și al plenitudinii, perfect ilustrat de clădiri ce au reușit să se reinterpreteze păstrând în același timp tradiția, dar și privind spre viitor, precum Palatul Cultural din Blaj sau Castelul Mimi din Republica Moldova. Centenarul Marii Uniri cred că ne găsește într-un timp în care celebrăm lipsa granițelor dintre noi, frumusețea de pretutindeni și dorința de o împărtăși celorlalți cu bucurie, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

Programul concertelor cuprinde lucrări de George Enescu, György Ligeti și Ludwig van Beethoven, în interpretarea artiștilor Francesco Ionașcu (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Ella Bokor (violoncel).

Foto: SoNoRo – facebook

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).