Razvan Tupa – poezie românească pe urmele lui Brâncuşi, la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-tupa-poezie-romaneasca-pe-urmele-lui-brancusi-la-new-york/

Din 11 octombrie până pe 5 noiembrie, un poet român (care lucrează pe tema Constantin Brancusi) participă alături de alţi 10 autori din toată lumea la un program de rezidenţă al fundaţiei OMI din New York.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Din 11 octombrie până pe 5 noiembrie, Razvan Tupa participă alături de alţi 10 autori din toată lumea la un program de rezidenţă al fundaţiei OMI din New York.

Poetul Razvan Tupa a fost selectat, în urma unui concurs de proiecte, pentru o rezidenţă de creaţie în această toamnă la reputata Ledig House, la două ore distanţă de metropola americană.

Proiectul lui Razvan Tupa include un eseu despre poetica relaţională şi o serie de poeme inspirate de povestea expoziţiilor lui Constantin Brâncuşi în America.

Programul dedicat scriitorilor de fundaţia americană OMI a fost iniţiat în 1992 şi este dedicat editorului german Heinrich Maria Ledig-Rowohlt care a colaborat cu Thomas Wolfe, William Faulkner, Yukio Mishima, Jean-Paul Sartre, Vladimir Nabokov, John Updike, Toni Morrison şi Thomas Pynchon.

Poezie artistică, alături de Razvan Tupa la New York

Scriitorii invitaţi la Ledig House beneficiază de întâlniri cu editori şi autori din New York, pe 3 noiembrie fiind programată o lectură a rezidenţilor din această toamnă în East Village. De-a lungul anilor, printre bursierii programului s-au numărat autori ca Mihail Şişkin, Colum McCann sau Kiran Desai.

Participarea poetului român la rezidenţă este sponsorizată de ICRNY şi include o lectură la Browery Poetry Bar, una dintre cele mai efervescente scene de poezie new-yorkeze.

Razvan Tupa s-a născut la Brăila în 1975. Până acum a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinau şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma).

Razvan Tupa

Razvan Tupa – lectură publică la Legere live

Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din 2010 a lansat un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Cel mai recent volum al său, „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti”, a apărut la Casa de Editură Max Blecher în 2011.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro, Octavia Vasile, Razvan Tupa

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.