Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare
https://www.ziarulmetropolis.ro/reanimating-nature-petrecerea-animest-15-se-transforma-intr-o-ampla-actiune-de-plantare/

Prima ediţie Animest desfăşurată în mediul online debutează cu o provocare offline lansată iubitorilor de film de animaţie din Bucureşti. Sâmbătă, pe 7 noiembrie, începând cu ora 10 dimineaţa, echipa festivalului invită spectatorii să se alăture unei ample acţiuni de plantare, organizate în zona Giuleşti Sârbi.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Un dar oferit de cel mai mare eveniment autohton dedicat filmelor de animație orașului București – gazda Animest de-a lungul a 14 ediții, plantarea celor 1000 de puieți reprezintă o invitație adresată publicului de a reevalua relația cu mediul înconjurător, contribuind la procesul de regenerare a spațiului verde din capitală. Bucureștenii interesați să se alăture inițiativei sunt rugați să se înscrie pe lista de voluntari, prin intermediul formularului online: https://forms.gle/WPfpwaS926U6tQD5A. Evenimentul este susținut de Aqua Carpatica, iar numărul locurilor disponibile în echipa de plantare este limitat. 

Devenite deja tradiție, petrecerile organizate în preajma fiecărei noi ediții Animest pregăteau Bucureștiul pentru cea mai mare sărbătoare dedicată filmului de animație. Atmosfera de festival se instala odată cu primele seri cu proiecții de film, primele întâlniri de la care nu lipseau spectatorii fideli, membrii echipei Animest, jurnaliștii, partenerii și artiștii invitați. Orașul devenea locul de joacă al personajelor fantastice, iar poveștile se pregăteau să cucerească rând pe rând marile ecrane. 2020 a apăsat butonul de pauză, reușind să dea o nouă formă festivalului și aducând cu el o lecție foarte importantă: fără să conștientizăm, aproape fiecare acțiune a noastră afectează mediul înconjurător, așa că e de datoria noastră să încercăm să reevaluăm acest aspect. Perioada în care străzile marilor orașe ale lumii au fost pustii a reprezentat un adevărat restart pentru fauna și flora urbană, iar acesta nu este decât încă un indiciu că vechiul nostru stil de viață este dăunător mediului în care trăim. În acest sens, petrecerea de warm-up Animest se mută anul acesta în mijlocul naturii, iar participanții sunt invitați să intre în atmosfera de festival participând la o amplă acțiune de plantare, în condiții de siguranță sporită. Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie pe toată durata acțiunii, participanții având obligativitatea de a păstra distanțarea și a de a respecta întocmai recomandările organizatorilor privind modalitatea de plantare. 

Evenimentul Reanimating Nature, un prim pas pe care Animest îl face către a deveni un festival sustenabil, este sprijinit de Aqua Carpatica – o sursă de inspirație pentru trofeele Animest.15. La prima ediție online a festivalului, statuetele oferite câștigătorilor la Gala de premiere, difuzată live pe pagina de Facebook a festivalului, vor fi realizate din sticle de plastic și vor putea fi admirate în cadrul expoziției dedicate celor 100 de ani de animație românească, singurul eveniment offline din programul festivalului, găzduit de Rezidența BRD Scena9.

,,Cred că devine din ce în ce mai clar faptul că Pământul este o resursă epuizabilă. Consumăm conținutul și îi aruncăm ambalajul fără să ne preocupe unde ajunge, sub ce formă se întoarce înapoi la noi și în cât timp.  Numărul de materiale plastice care poluează planeta se află într-o creștere îngrijorătoare, înlocuind, printre altele, specii de păsări și viața subacvatică. Mă bucură că Trofeul Animest în 2020 susține și promovează reciclarea creativă’’, subliniază autoarea trofeelor, Cristina Milea (Șarlatan),  scenografa distinsă anul acesta cu Premiul UNITER.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest va avea loc în perioada 9-15 noiembrie, online, pe platforma de streaming a festivalului. Programul, biletele și abonamentele cu acces nelimitat la filmele din programul festivalului sunt disponibile pe www.animest.ro

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.