Record de evenimente în cadrul FITS 2022!
https://www.ziarulmetropolis.ro/record-de-evenimente-in-cadrul-fits-2022/

A avut loc, la Sibiu, conferinţa de presă organizată cu ocazia celei de a 29-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Evenimentul a fost organizat în format hibrid: live, în Sala Mare a TNRS, cu prezenţa fizică a jurnaliştilor, şi transmis online, pe pagina de Facebook a Festivalului şi pe contul FITS de YouTube.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Gazda evenimentului, Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS, a anunțat noile cifre, actualizate, ale Festivalului: 768 de evenimente care se vor desfășura în 80 de spații de joc, cu peste 3500 de participanți din 75 de țări.

În cadrul conferinței de presă a fost anunțat, în premieră, faptul că ediția de anul acesta a FITS a primit Înaltul Patronaj al Președintelui României și Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Federale Germane, o distincție fără precedent la nivel mondial.

„Am acordat Înaltul Patronaj ediţiei 2022 a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu având convingerea că organizatorii şi artiştii implicaţi vor demonstra cât de relevante sunt marile valori umaniste pe care istoria noastră europeană ni le-a lăsat moştenire, într-un context grav și complicat precum cel pe care îl traversăm astăzi. În Sibiu – vechiul Hermannstadt, se va ridica din nou cetatea modernă, efemeră, dar atât de puternică a frumuseţii şi relevanţei artei teatrale. Scena Festivalului va fi, ca şi în ediţiile anterioare, larg deschisă diversităţii identităţilor culturale care fac lumea în care trăim atât de bogată! În plus, FITS 2022 va celebra în acest an parteneriatul dintre România şi Germania, un reper major al parcursului european al ţării noastre în ultimii 30 de ani, dar şi o punte culturală importantă spre afirmarea mondială a patrimoniului nostru comun”, a transmis, în mesajul pentru FITS, Președintele României, Klaus-Werner Iohannis.

„Îmi face o deosebită plăcere și onoare să preiau, alături de Președintele României, Klaus Iohannis, patronajul asupra ediției din acest an a Festivalului de teatru de la Sibiu – unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de teatru din întreaga Europă. Festivalul are loc într-un moment special: aniversăm 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-germană, fundamentul relațiilor noastre strânse în plan politic, economic și cultural într-o Europă unită. Prietenia care leagă țările noastre este una mult mai veche, fapt confirmat și de programul recentei mele vizite la București. Prima reprezentanță diplomatică a României în Germania a fost deschisă în urmă cu 150 de ani – un alt eveniment pe care îl sărbătorim în acest an. Aproape niciun alt loc nu reprezintă mai bine această prietenie și legăturile profunde decât Sibiul” – a transmis Președintele Federal Frank-Walter Steinmeier cu ocazia FITS.

Constantin Chiriac a prezentat mesajele transmise în cadrul conferinței de către reprezentanții celor mai importanți parteneri instituționali ai acestei ediții, organizatori și co-organizatori. De asemenea, a trecut în revistă, cu scurte prezentări pentru fiecare, principalele sezoane și evenimente asociate FITS. Astfel, la această ediție sunt 13 sezoane (Franța, Elveția, China, Japonia, Israel, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, sezon special NATO) și o serie de alte evenimente asociate: Bursa de spectacole, Therme Forum, Platforma de Arte Vizuale, Festivalul Universităților de Teatru. Programul FITS 2022 include 386 de evenimente speciale, 19 lansări de carte, 7 spectacole-lectură, 129 de evenimente expoziționale.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.