Recorduri doborâte la o licitaţie Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-doborate-la-o-licitatie-christies/

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2014

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Tabloul „Nature morte à la nappe à carreaux”, realizat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat între 12 milioane lire sterline şi 18 milioane lire sterline, a fost vândut cu 34,8 milioane de lire sterline (41,8 milioane euro), stabilind un nou record mondial de preţ pentru o operă a acestui artist vândută la licitaţie.

Alte trei recorduri au fost stabilite pentru opere realizate de Le Corbussier, Carlo Carra şi Dorothea Tanning, notează Mediafx.

Pictura „Femme au costume turc dans son fauteuil”, de Pablo Picasso, care a reprezentat-o pe pânză, în 1955, pe viitoarea sa soţie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achiziţionată cu 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane euro).

35 dintre operele puse în vânzare au fost vândute cu peste 1 milion de lire sterline

„Suntem încântaţi de aceste rezultate, care reprezintă cea mai mare sumă obţinută la o licitaţie organizată la Londra, la toate categoriile”, a declarat Jay Vincze, directorul casei Christie’s.

Printre celelalte opere prezente la această licitaţie istorică, „Les chasseurs au bord de la nuit”, realizată în 1928 de René Magritte, s-a vândut cu 6,58 milioane de lire sterline (7,9 milioane euro), iar pictura „Les cylindres colorés”, realizată în 1918 de Fernand Léger, a fost cumpărată cu 12,07 milioane de lire sterline (14,5 milioane euro), depăşind de două ori estimările organizatorilor.

recorduri

Les chasseurs au bord de la nuit (1928), de René Magritte

Bronzul „Trois hommes qui marchent I”, creat în 1951 de artistul elveţian Alberto Giacometti, a fost achiziţionat cu 9,04 milioane de lire sterline (10,86 milioane euro), iar lucrarea „Composition No. II with Blue and Yellow”, realizată în 1930 de Piet Mondrian, a fost vândută cu 12,4 milioane lire sterline (14,9 milioane euro).

La aceeaşi licitaţie, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit să fie propuse la vânzare de către Guvernul portughez cu scopul de a-şi acoperi golurile din vistieria statului, informează Mediafax.

Totuşi, casa de licitaţii Christie’s, influenţată de polemicile judiciare din Portugalia, a decis în ultimul moment să retragă din licitaţie aceste opere.

Foto cu Recorduri Christie’s : Nature morte à la nappe à carreaux şi Les chasseurs au bord de la nuit – wikipedia

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]

19
/12
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?], în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) are plăcerea să anunțe deschiderea a trei noi expoziții și intervenții din seria SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI la Suprainfinit Gallery, THE INSTITUTE și Switch Lab, sâmbătă, 18 decembrie. De asemenea, în prima expoziție SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI (1-245), la Combinatul Fondului Plastic, vor avea loc o serie de tururi ghidate.

13
/12
/21

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă „Întâlnire la muzeu” marți, 14 decembrie, ora 18.00, cât și la un ghidaj cu tema „Reprezentări ale Nașterii Domnului în Galeria de Artă Europeană”.