Recorduri doborâte la o licitaţie Christie’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-doborate-la-o-licitatie-christies/

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2014

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie’s, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară de o casă de licitaţii – 212,7 milioane euro.

Tabloul „Nature morte à la nappe à carreaux”, realizat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat între 12 milioane lire sterline şi 18 milioane lire sterline, a fost vândut cu 34,8 milioane de lire sterline (41,8 milioane euro), stabilind un nou record mondial de preţ pentru o operă a acestui artist vândută la licitaţie.

Alte trei recorduri au fost stabilite pentru opere realizate de Le Corbussier, Carlo Carra şi Dorothea Tanning, notează Mediafx.

Pictura „Femme au costume turc dans son fauteuil”, de Pablo Picasso, care a reprezentat-o pe pânză, în 1955, pe viitoarea sa soţie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achiziţionată cu 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane euro).

35 dintre operele puse în vânzare au fost vândute cu peste 1 milion de lire sterline

„Suntem încântaţi de aceste rezultate, care reprezintă cea mai mare sumă obţinută la o licitaţie organizată la Londra, la toate categoriile”, a declarat Jay Vincze, directorul casei Christie’s.

Printre celelalte opere prezente la această licitaţie istorică, „Les chasseurs au bord de la nuit”, realizată în 1928 de René Magritte, s-a vândut cu 6,58 milioane de lire sterline (7,9 milioane euro), iar pictura „Les cylindres colorés”, realizată în 1918 de Fernand Léger, a fost cumpărată cu 12,07 milioane de lire sterline (14,5 milioane euro), depăşind de două ori estimările organizatorilor.

recorduri

Les chasseurs au bord de la nuit (1928), de René Magritte

Bronzul „Trois hommes qui marchent I”, creat în 1951 de artistul elveţian Alberto Giacometti, a fost achiziţionat cu 9,04 milioane de lire sterline (10,86 milioane euro), iar lucrarea „Composition No. II with Blue and Yellow”, realizată în 1930 de Piet Mondrian, a fost vândută cu 12,4 milioane lire sterline (14,9 milioane euro).

La aceeaşi licitaţie, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit să fie propuse la vânzare de către Guvernul portughez cu scopul de a-şi acoperi golurile din vistieria statului, informează Mediafax.

Totuşi, casa de licitaţii Christie’s, influenţată de polemicile judiciare din Portugalia, a decis în ultimul moment să retragă din licitaţie aceste opere.

Foto cu Recorduri Christie’s : Nature morte à la nappe à carreaux şi Les chasseurs au bord de la nuit – wikipedia

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.