Regal teatral la Televiziunea Română – luni 11 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/regal-teatral-la-televiziunea-romana-luni-11-august/

TVR 2 a programat luni, 11 august, pe spaţiul dedicat Teatrului Naţional de Televiziune, spectacolul „Pic-nic pe câmpul de luptă”, de Fernando Arrabal, în regia lui Cornel Popa (de la ora 20.10). După miezul nopţii (de la ora 00.50), va urma „Groapa cu nisip”, de Michał Walczak, în regia lui Bocsárdi László, programat cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2014

Casa de Producţie TVR îl sărbătoreşte luni, 11 august, pe dramaturgul francez de origine spaniolă Fernando Arrabal, care împlinește vârsta de 82 de ani (n. 11 august 1932).

Astfel, TVR 2 difuzează luni, 11 august, de la ora 20.10, piesa „Pic-nic pe câmpul de luptă” de Fernando Arrabal (regia: Cornel Popa, premiera tv: 1979). În distribuţie: Rodica Tapalagă, Ion Marinescu, Horaţiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Mihai Mălaimare, Radu Gheorghe.

Într-un moment de aparentă linişte, o familie vine să-şi vadă fiul plecat pe câmpul de luptă de multă vreme. În ciuda pericolului, mama şi tatăl vor să-i ofere băiatului un moment de „răsfăţ”: un picnic chiar în locul expus bombardamentelor – sectorul 47, pe care acesta îl păzeşte.

Preocupaţi de modalităţile de distracţie ale soldaţilor pe front, părinţii subestimează gravitatea evenimentelor de pe câmpul de luptă. Tabloul absurdului este completat de un soldat depăşit de atribuţiile care i-au fost puse pe umeri şi de un prizonier la fel de nepregătit pentru luptă, care ajunge să fie invitat la picnic.

Gesturile şi replicile rupte de realitate ale personajelor dau naştere unor situaţii mai puţin obişnuite şi unei întrebări esenţiale: de ce luptăm?

Groapa cu nisip

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului (12 august), consacrată de ONU începând cu 1999, Televiziunea Română în colaborare cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş și Institutul Polonez din Bucureşti prezintă „Groapa cu nisip” de Michał Walczak („Piaskownica”). Spectacolul este difuzat luni seară (11 august), după miezul nopţii (de la ora 00.50), la TVR 2. În distribuţie: Boros Csaba (băiatul) şi Kovács Kati (fata).

EL şi EA, personajele centrale ale poveştii, împart locul de joacă: o groapă cu nisip… Se ceartă şi se împacă, îşi vorbesc şi se ignoră… Încearcă să comunice… Dar cum?

Spectacolul tensiunilor dintre cei doi tineri ajunge să fie transpus în dialogul jucăriilor. Dar, deşi totul este un joc, întâlnirile, dialogurile şi gesturile lor sunt marcate de maturitate.

Unde se termină teritoriul lui şi unde începe teritoriul ei? Ce se întâmplă când sunt încălcate limitele de spaţiu ale fiecăruia dintre ei? Ce ne răneşte şi ce ne întăreşte? Ce efecte are schimbarea sau plecarea celuilalt? Confruntare, împăcare, acceptare, iubire, pierdere… O poveste despre stările prin care trec un băiat şi o fată în jocul vieţii…

Foto cu Regal teatral, Pic-nic pe câmpul de luptă şi Groapa cu nisip – TVR

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?