Regele moare, de Eugène Ionesco, în această seară la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/regele-moare-de-eugene-ionesco-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

În memoria lui Eugène Ionesco (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994), Casa de Producţie TVR a programat luni, 24 noiembrie, de la ora 20.00, la TVR 2, una dintre piesele marelui scriitor: „Regele moare” („Le Roi se meurt”), sub direcţia de scenă a maestrului Victor Ioan Frunză.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2014

Spectacolul care va putea fi urmărit luni la TVR 2 face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, fiind realizat şi preluat de la „Theatrum Mundi” (premiera tv – 2008).

O să mor… O să mor peste 40 de ani, 50 de ani, peste 300 de ani, mai târziu o să mor, când o să vreau eu, când o să am timp. Eu sunt Regele, eu hotărăsc! – Marius Bodochi, în rolul principal din „Regele moare”

„Regele moare – poem de sumbră tonalitate pe tema statutului de muritor al omului şi a crimei în masă. Este profund metafizic, în imageria lui regăsindu-se ecourile poemelor lui John Donne, precum şi ale lui Charles Baudelaire, poetul francez preferat al lui Ionescu.” (Rosette C. Lamont: Ionesco’s Imperatives, University of Michigan, 1993.7.p.)

Universul absurdului se naşte din ideea prăbuşirii întregului eşafodaj de iluzii, ambiţii, orgolii, sete de putere şi de control, în faţa morţii – singura certitudine a… vieţii. O „mare trecere”, conştientizată, dar respinsă, o realitate anunţată care schimbă totul şi care ar trebui asumată prin rememorarea trecutului şi reevaluarea prezentului. Regele lui Eugène Ionesco este expresia dramatică perfectă a „reducerii la absurd” a condiţiei umane.

Spectacolul „Regele moare” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti în anul 2002 (premiu pentru regie, scenografie şi cel mai bun rol masculin) și cu Premiul Criticii pentru regie şi scenografie acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) în anul 2003.

REGELE MOARE de Eugène Ionesco – INFO

Traducere: Dan C. MihăilescuRegele moare

Distribuţia : Marius Bodochi, Florina Cercel, Gabriela Butuc, Viorel Păunescu, Irina Bârlădeanu, Marius Gâlea. Cu participarea sopranei Ligia Dună.

Interpreţi orchestră : Marius Leau (vioară), Eugenia Leau (vioară), Lisandru Aureliu (corn), Miron Vasilescu (pian).

Muzica: Marius Leau.

Decoruri şi costume: Adriana Grand. Redactor: Doina Teodoru. Director de imagine: Aurel Piţigoi. Scenografia TV: Ion Olaru. Regia de montaj: Gini Ignat.

Regia TV: Luminiţa Iordănescu.

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Foto: Regele moare – TVR

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.