Regizoarea Eva Pervolovici vine la Cinema-Edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizoarea-eva-pervolovici-vine-la-cinema-edu/

Regizoarea Eva Pervolovici vine la ediţia a V-a Cinema-Edu în Săptămâna Altfel pentru a dezbate împreună cu elevii despre lungmetrajul mult aşteptat: «Marussia».

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2015

Inspirată din fapte reale, Marussia este povestea Luciei (Dinara Drukarova) și a fiicei sale în vârstă de șase ani, Marussia (Marie-Isabelle Stheynman), două rusoaice venite la Paris. În ciuda lipsei siguranței zilei de mâine, Lucia se încăpățânează să rămână în orașul luminilor, oferindu-i Marussiei o copilărie cu totul atipică. Cu premiera mondială la Berlinale 2013, filmul a obținut o paletă întreagă de distincții și a făcut parte din mai multe festivaluri internaționale, ceea ce ne face tare mândri că regizoarea este româncă.

Eva Pervolovici este o tânără regizoare din România, stabilită în Franța și are la activ o uriașă listă de scurtmetraje, videoclipuri, fotografii şi colaborări cu autori de romane şi reviste de artă. Marussia este filmul ei de debut care o să se lanseze și la noi în țară, de la care se așteaptă tot atâtea ecouri pozitive, precum cele din străinătate.

Așa cum ne-a obișnuit programa Cinema-Edu, tinerii participanți vor viziona mai întâi filmul, după care se vor angaja în discuții despre teme sociale și cinematografice împreună invitata specială. Într-adevăr este o grozavă oportunitate pentru liceeni și profesori să o întâlnească pe Eva în cadrul proiectului Cinema-Edu.

Printre noutățile din program se numără și filmul Ida (r. Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015. Acțiunea filmului Ida are loc în Polonia anului 1962, când tânăra Anna, rămasă orfană în timpul ocupației germane ajunge să o cunoască pe mătușa ei, Wanda. Această întâlnire scoate la suprafață secretul dispariției părinților Annei și le determină pe cele două să revină asupra trecutului comun. Celelalte filme pe care liceenii le vor vedea în Școala Altfel sunt: În căutarea lui Superman (r.Karzan Kader), Culoarea pielii: Miere (r.Laurent Boileau, Jung), Limba Fluturilor (r. Jose Luis Cuerda) și Vandal (r. Helier Cisterne).

INFO

Evenimentele din perioada 6-10 aprilie vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Institutul Cervantes, ARCUB, Muzeul Național de Artă Contemporană și Cercul Militar Național.

Cinema-Edu este un proiect gratuit, desfășurat în perioada 1 februarie – 30 iunie , organizat de cinci ani la rând de către Asociația Culturală Macondo. Cinema-Edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări. Mai multe detalii despre proiect găsiți la www.cinema-edu.ro si pe pagina de Facebook cinema.edu.

Pentru evenimentele viitoare profesorii de liceu sunt invitați să scrie la adresa: [email protected]

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.