Regizorul Silviu Purcărete primește Premiul Special în cadrul manifestării Premiul Europa pentru Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-silviu-purcarete-primeste-premiul-special-in-cadrul-manifestarii-premiul-europa-pentru-teatru/

Timp de patru zile, ediţia a XV-a a Premiului Europa pentru Teatru aduce la Craiova peste 60 de jurnalişti de la cele mai faimoase publicaţii din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii, regizori de notorietate internaţională şi artişti recunoscuţi la nivel mondial, totul în continuarea Festivalului Internaţional Shakespeare.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2016

Premiul Europa pentru Teatru, ediția a XV-a, îi este conferit lui Mats Ek, coregraf și regizor suedez de renume internațional, ale cărui creații artistice și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției dansului contemporan.

Premiul Special îi este acordat din partea Președintelui Juriului Premiului Europa pentru Teatru regizorului Silviu Purcărete, un reprezentant al Artei Dramatice extrem de prețuit în țară și în străinătate.

Cel de-al XIII-lea Premiu „Noi Realităţi Teatrale„ va fi acordat următorilor artişti: Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).

Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc în seara zilei de 26 aprilie.

Mai mult, în aceasta perioada, la Craiova vor fi prezentate mai multe spectacole ale câştigătorilor:

„Ultimul vis pe pământ”, al Teatrului Naţional din Scoţia, o piesă foarte actuală pe tema imigranţilor;

„Reykjavik“ de Juan Mayorga, o piesă ce întruchipează viziunea autorului asupra teatrului ca „artă a imaginaţiei“, şi de asemenea, două scene extrase din „Golem “, noua sa piesă.

Andreas Kriegenburg va prezenta o versiune cu adevărat originală a piesei „Nathan the Wise/Nathan der Weise ”, o piesă clasică a teatrului german, scrisă de G.E Lessing.

Mats Ek va fi pe scenă în dublu rol, de coregraf şi de dansator, în „Romanian Memory”, o creaţie special concepută pentru Premiul Europa pentru Teatru, precum şi în rolul de coregraf în „Axe”, două spectacole de balet ce închid cea de-a XV-a ediţie a manifestărilor, în seara de 26 aprilie 2016, după ceremonia de premiere.

În plus, în secțiunea Retours, Festivalul Internaţional Shakespeare va găzdui creațiile câștigatorilor ediţiilor trecute ale  Premiului  „Noi Realităţi Teatrale”, printre care Romeo Castellucci și Thomas Ostermeier. Spectacolulul „Julius Caesar”, regia Romeo Castellucci şi „Richard III”, regia Thomas Ostermeier, se vor juca la Craiova pe data de 23 aprilie 2016.

Înființat în 1986 ca proiect pilot al Comisiei Europene și acordat prima dată în 1987, Premiul Europa pentru Teatru este, în general, conferit artiștilor și instituțiilor teatrale, care, prin activitatea lor, au contribuit la o înțelegere mutuală mai bună între națiuni.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.