Renumitul violonist italian Uto UGHI, în concert la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/renumitul-violonist-italian-uto-ughi-in-concert-la-bucuresti/

Miercuri, 1 octombrie, începând cu ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, se va desfăşura un concert extraordinar susţinut de Maestrul Uto UGHI şi de pianistul Bruno CANINO, eveniment ce deschide stagiunea camerală a Filarmonicii George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2014

Programul concertului va cuprinde piese de Giuseppe Tartini, Antonín Dvořák, Ludwig Van Beethoven, Camille Saint-Saëns şi Pablo De Sarasate.

Moştenitorul tradiţiei care a văzut naşterea şi înflorirea în Italia a primelor mari şcoli de vioară, Uto Ughi a arătat un talent extraordinar încă de la o vârstă fragedă: la vârsta de şapte ani, şi-a făcut, pentru prima dată, apariţia în public interpretând Ciaconna din Partita nr. 2 de Bach şi unele Capricii de Paganini. Şi-a efectuat studiile sub îndrumarea lui George Enescu. Când avea doar doisprezece ani, criticii muzicali au scris: „Uto Ughi trebuie să se considere un interpret artistic şi tehnic matur”.

Şi-a început turneele europene evoluând în cele mai mari capitale. De atunci, cariera sa a continuat fără încetare. A cântat peste tot în lume, la cele mai importante festivaluri, cu cele mai renumite orchestre: Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra din Philadelphia, New York Philarmonic, Orchestra Simfonică din Washington şi multe altele, sub conducerea unor dirijori precum Barbirolli, Bychkov, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Davis, Fruhbeck de Burgos, Gatti, Gergiev, Giulini, Kondrascin, Jansons, Leitner, Lu Jia, Inbal, Maazel, Masur, Mehta, Nagano, Penderecki, Pretre, Rostropovich, Sanderlin, Sargent, Sawallisch, Sinopoli, Slatkin, Spivakov, Temirkanov.

Maestrul Uto UGHI cântă pe o vioară Guarneri del Gesù din 1744 şi pe un Stradivarius din 1701, numit „Kreutzer”, pentru că a aparţinut violonistului omonim căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată.
Pianistul Bruno Canino s-a născut la Napoli şi a studiat pianul şi compoziţia la Conservatorul din Milano, unde a şi predat timp de 24 ani, iar în aceeaşi perioadă, timp de zece ani, a predat pian şi muzică de cameră şi la Conservatorul din Berna. Ca solist şi pianist de muzică de cameră a concertat în săli de concerte şi la festivaluri importante din Europa, America, Australia, Japonia şi China. Cântă într-un duo pianistic cu Antonio Ballista şi colaborează cu muzicieni de renume, cum ar fi Salvatore Accardo, Uto Ughi, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman, Sergej Krylov. Între 1999-2002 a fost directorul Secţiei de Muzică a Bienalei de la Veneţia şi s-a dedicat în special muzicii contemporane, colaborând, printre altele, cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono, Sylvano Bussotti, de la care, deseori, a interpretat lucrări în prima audiţie.

Bruno Canino a cântat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio, Pierre Boulez şi cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France. Numeroase sunt şi înregistrările sale, printre cele mai recente amintim Variaţiile Goldberg de Bach, integralele pentru pian de Casella şi Debusy din care au rezultat primele două CD-uri. A susţinut masterclass-uri pentru pian solo şi muzică de cameră în Italia, Germania, Japonia, Spania şi participă la Festivalul Marlboro din Statele Unite, de peste treizeci de ani. Cartea sa Vademecum del pianista da camera este publicată la editura Passigli.

INFO

BILETELE SE POT CUMPĂRA DE LA CASA DE BILETE A ATENEULUI ROMÂN
(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARŢI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 0213156875

07
/07
/22

Miercuri, 7 iulie, în Sala Mare a Ateneului s-a încheiat prima ediție a Athenaeum Summer Festival – un concept inovator și modern ce a avut ca scop atragerea unei noi categorii de public dar și fidelizarea celui deja existent printr-o serie de evenimente speciale care s-au bucurat un public numeros. Ultima seara de festival a adus în atenția spectatorilor un eveniment special – concertul Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de solistul Daniel Crespo – trompetă.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.