Retrospectiva Anonimul începe vineri!
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-incepe-vineri/

Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 1 septembrie, la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2017

Publicul bucureștean va putea vedea, în perioada 1- 3 septembrie, o selecție a filmelor din Competiția de lungmetraj, întreaga Competiție de scurtmetraj, precum și APRIL’S DAUGHTER/ LAS HIJAS DE ABRIL (foto), regia Michel Franco.

Cel mai recent film în regia lui Michel Franco, APRIL’S DAUGHTER va fi proiectat vineri, 1 septembrie, ora 21.00.

APRIL’S DAUGHTER urmărește povestea Valeriei, o adolescentă de 17 ani, care, atunci când rămâne însărcinată, ezită să-și anunțe mama. Abril, cea care a fost o mamă mai mult absentă pentru fiicele sale, Valeria și Clara, aparent este gata să ajute, însă ezitările adolescentei se dovedesc întemeiate.

Câștigător al Premiului Juriului Un Certain Regard la Cannes 2017, filmul a fost proiectat în premieră în România în Deschiderea Festivalului, pe 7 august și va fi prezentat în premieră în București în cadrul Retrospectivei ANONIMUL.

5 din cele 6 filme de lungmetraj aflate în Competiția ANONIMUL 14 vor fi prezentate în cadrul Retrospectivei astfel:

vineri, 1 septembrie, ora 19.00- QUALITY TIME, în regia lui Daan Bakker (Olanda);

sâmbătă, 2 septembrie, ora 17.00- BURNING BIRDS, în regia lui Sanjeewa Pushpakumara (Franța- Sri Lanka)- (recomandare 18+) și ora 21.00- SEXY DURGA, în regia lui Sanal Kumar Sasidharan (India);

duminică, 3 septembrie, ora 16.00- THE NOBODIES, în regia lui Juan Sebastian Mesa (Columbia) și ora 20.00- MARIȚA, în regia lui Cristi Iftime, în cadrul proiecției Filmelor premiate la ANONIMUL 2017.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la București, începând de vineri până duminică.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate duminică, 3 septembrie, începând cu ora 20.00: Cel mai bun scurtmetraj străin- STATE OF EMERGENCY MOTHERFUCKER, regia Sébastien Petretti (Belgia), Cel mai bun scurtmetraj românesc- SCRIS/NESCRIS, regia Adrian Silișteanu, Premiul Ovidiu Bose Paștină- IL SILENZIO/ THE SILENCE, regia Farnoosh Samadi & Ali Asgari (Italia) și Trofeul ANONIMUL- MARIȚA, regia Cristi Iftime.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 15 lei.

Biletele vor putea fi achiziționate de asemenea de la Sala ARCUB, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 14 se va desfășura în București, la Sala ARCUB în perioada 1- 3 septembrie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.


ANONIMUL 14 s-a desfășurat în perioada 7- 13 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Invitatul special al ediției a fost regizorul mexican Michel Franco, recompensat cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale.

Curatorul de film Ludmila Cvikova a semnat selecția pentru secțiunea competițională de lungmetraj, în timp ce criticul de film Ionuț Mareș a selectat titlurile din cadrul secțiunii de scurtmetraj.

SILVA a prezentat ediția a 14-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România și Consiliul Județean Tulcea.

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.