Retrospectiva Anonimul, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-la-bucuresti/

Retrospectiva celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 31 august, la Cinema Muzeul Țăranului şi continuă în weekend-ul 1-2 septembrie la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|30 august 2018

Unul din cele mai importante evenimente ale ANONIMUL 15 a fost proiecția în premieră mondială la Festival a filmului WOULD YOU LIKE TO STARGAZE? (foto), în prezența regizorului kazah Emir Baigazin, invitatul special al ediției din acest an, care a primit în Deltă Trofeul ANONIMUL pentru Contribuția sa la frumusețea cinematografiei mondiale. Publicul bucureștean va avea ocazia să vadă acest film în deschiderea Retrospectivei, vineri, 31 august la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 18.00.

În aceeași seară, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, va avea loc proiecția filmului care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018- BLACKKKLANSMAN, în regia lui Spike Lee. Filmul, prezentat în premieră în București, este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan și îi are în rolurile principale pe Adam Driver și John David Washington- fiul actorului Denzel Washington. Spike Lee a primit 2 nominalizări la Premiile Oscar pentru Do the Right Thing (1989) și 4 Little Girls (1997) și a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru întreaga carieră în 2015.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la Sala ARCUB, sâmbătă, 1, respectiv duminică, 2 septembrie, precum și 4 din cele 6 filme de lungmetraj din Competiția ANONIMUL 15:

sâmbătă, 1 septembrie, la ora 15.00- 3/4, în regia lui Ilian Metev (Germania- Bulgaria) și la ora 20.30 – SECRETUL FERICIRII, în regia lui Vlad Zamfirescu, prezentat într-o primă proiecție în București;

duminică, 2 septembrie, la ora 14.00 – NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno (Filipine) și la ora 19.30 – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Islanda- Danemarca), în cadrul proiecției filmelor premiate la ANONIMUL 2018.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate în închiderea Retrospectivei, duminică, 2 septembrie, începând cu ora 19.30: Cel mai bun scurtmetraj străin – RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri (Iran), Cel mai bun scurtmetraj românesc – TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu, Trofeul ANONIMUL – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, alături de scurtmetrajul MADRE/ MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania), câștigător al Premiului Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația ANONIMUL.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 10 RON, respectiv 15 RON și vor putea fi achiziționate de asemenea de la cele două săli, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 15 se va desfășura în București, la Cinema Muzeul Țăranului- 31 august și la Sala ARCUB- 1- 2 septembrie. Vedeți aici programul!

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

 

 

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.