Retrospectivă Radu Gabrea la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-radu-gabrea-la-new-york/

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York şi în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2014

Retrospectivă Radu Gabrea la New York cuprinde zece dintre filmele de referință din cariera marelui cineast român și începe vineri, 17 octombrie, ora 18:00, la Tribeca Screening Room cu filmul “Manuși Rosii” (2010), urmat la ora 20:00 de filmul “O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2013).

Ambele proiecții vor avea loc în prezența regizorului Radu Gabrea și a producătorului și actriței Victoria Cociaș și vor fi urmate de câte o sesiune de întrebari și răspunsuri.

Sâmbătă, 18 octombrie, seria de proiecții va continua la Institutul Cultural Român, New York cu un program amplu, în cadrul căruia vor fi prezentate filmele:

„Rumenye, Rumenye” (2006) – ora 10:00,

„Moștenirea lui Goldfaden” (2004) – ora 12:00,

„Cocoșul decapitat” (2007) – ora 14:00,

„Evrei de vânzare” (2012) – ora 16:00,Radu Gabrea

„Călătoria lui Gruber” (2009) cu Q&A – ora 18:00,

„Dincolo de nisipuri” (1973); prezentarea în premieră mondială a versiunii necenzurate a filmului, urmată de o sesiune specială de întrebări și răspunsuri – ora 20:00.

”Citizen Gabrea (Kane)” ar fi cu siguranță cea mai potrivită poreclă pentru regizorul român Radu Gabrea.” – Dominique Nasta, “Contemporary Romanian cinema” Wallflower Press

Radu Gabrea și Victoria Cociaș vor participa și la cele două proiecții ce vor avea loc duminică, 19 octombrie la Tribeca Screening Room: „Un bărbat ca Eva” (1984) – ora 19:00 și „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu)” (2012) – ora 21:00, fiecare film fiind urmat de discuții cu publicul.

Radu Gabrea, 45 de ani de carieră

Sărbătorind în acest an 45 de ani de carieră, Radu Gabrea este unul dintre cei mai prolifici regizori români contemporani: “După o carieră de 40 de ani a lui Radu Gabrea, cuprinzând un număr impresionant de filme documentare și de ficțiune, el a reușit să-și câștige un statut unic printre cineaștii români, acela de autentic regizor european, sfidând timpul printr-o constantă preocupare de a îmbina în mod armonios în filmele sale fapte istorice relevante cu forme filmice de fictiune de mare interes artistic.” – Dominique Nasta.

Foto: Radu Gabrea – icr.ro

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.

17
/04
/15

Autorităţile spaniole intenţionează să construiască un muzeu permanent dedicat cineastului american Woody Allen în Barcelona, oraşul în care acesta a turnat pelicula "Vicky Cristina Barcelona"

16
/04
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România s-a deschis oficial la Cinema Studio, în prezența a sute de invitați și spectatori. Printre invitați s-au numărat Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, actorii Ana Ularu, Maria Obretin, Rodica Lazăr, Radu Iacoban, Tudor Chirilă, regizorii Lucian Georgescu, Alexandru Maftei şi scenarista Lia Bugnar.

16
/04
/15

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezența unui numeros public și a mai multor oficialități.

15
/04
/15

Warner Bros. şi MGM au lansat online prima fotografie oficială a filmului Creed, în care pot fi văzuţi la antrenament Sylvester Stallone - Rocky Balboa şi Michael B. Jordan – Adonis Johnson, fiul fostului său adversar, Apollo Creed.

10
/04
/15

O duminica frumoasa / Un beau dimanche, în regia lui Nicole Garcia reprezintă primul rol important al actorului Pierre Rochefort - fiul regizoarei şi al actorului Jean Rochefort - într-un lungmetraj. Filmul intră în cinematografe vinerea aceasta.

09
/04
/15

Se spune că femeia a fost slăbiciunea lui Chaplin. Fals. Femeia l-a inspirat; în filmele lui, personajele feminine sunt chiar în centrul intrigii. Dar viața bate filmul...