Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

O selecţie de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 15 şi 19 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. În Retrospectiva TIFF ajung şi două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câştigătorul Premiului Special al Juriului, şi Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare.

Un articol de |9 iunie 2016

La București vor rula două dintre filmele regizorului japonez Sion Sono, descoperit cu entuziasm de publicul TIFF, în cadrul unei ample retrospective: Suicide Club (2001), care vorbește despre valul de sinucideri din Japonia și duce la extrem ideea societății moderne eșuate, și The Virgin Psychics (2015), o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale și în care adolescenții dețin puteri telepatice.

De neratat este și proiecția-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi.

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actrița însăși cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă.

Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, și Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga.

Belgica este filmul de închidere al TIFF 2016, care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Au plus près du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia măsuri extreme pentru a o ține la distanță pe mama biologică a fiului lor adoptiv.

Tempête (r. Samuel Collardey) este un portret emoționant al unui pescar care încearcă să-și schimbe stilul de viață pentru a păstra custodia copiilor săi, premiat la Veneția.

Belgica

Belgica

Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce înseamnă să fii tânăr gay în Europa, în prezent.

Belgianul Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), distins la TIFF cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, este o comedie dramatică absurdă, alb-negru, despre un tânăr ipohondru.

Remainder (r. Omer Fast), adaptare după un roman-cult britanic, este un sofisticat thriller psihologic despre rolul memoriei în re-construirea identității.

În Island City, regizoarea Ruchika Oberoi ne introduce în Mumbaiul actual prin intermediul a trei povești despre alienare și control în societatea modernă.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown și In Your Dreams!.

PROGRAM TIFF – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 15 iunie

18.30 – Tyke, Elefantul răzvrătit / Tyke Elephant Outlaw (r. Susan Lambert, Stefan Moore), 79’

20.00 – Vrăbii / Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson), 99’

22.00 – Furtuna / Tempête (r. Samuel Collardey), 89’


Joi, 16 iunie

18.00 – Furia demonului / Fury of the Demon (r. Fabien Delage), 60’

19.30 – Damnații / The Accursed (r. Hagai Levi), filmul rulează în două părți, cu o pauză de 15 min., 297’

Vineri, 17 iunie

16.00 – Vezi să nu! / In Your Dreams! (r. Petr Oukropec), 79’ – EducaTIFF

18.00 – Ingrid Bergman, despre ea însăși / Ingrid Bergman: In Her Own Words (r. Stig Björkman), 114’

20.15 – Un loc la umbră / De l’ombre il y a (r. Nathan Nicholovitch), 109’

22.30 – Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau), 90’

Sâmbătă, 18 iunie

11.00 – Societatea secretă din Orașul-Supă / Secret Society of Souptown (r. Margus Paju), 105’ – EducaTIFF

16.00 – Clubul Sinucigașelor / Suicide Club (r. Sion Sono), 99’

18.00 – Mr. Gaga (r. Tomer Heymann), 100’

20.00 – Fragmentar / Remainder (r. Omer Fast), 105’

22.00 – Prea aproape de soare / Au plus près du soleil (r. Yves Angelo), 103’

Duminică, 19 iunie

11.00 – Blanka (r. Kohki Hasei), 75’ – EducaTIFF

13.00 – Belgica (r. Felix van Groeningen), 126’

15.30 – Virginii paranormali / The Virgin Psychicks (r. Sion Sono), 114’

18.00 – Noma, furtuna perfectă / Noma: My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps), 100’

20.00 – Trei povești din Mumbai / Island City (r. Ruchika Oberoi), 111’

22.00 – Mor să-ți spun / Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), 90’

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro.

TIFF

Foto: TIFF – tiff.ro

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.