Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

O selecţie de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 15 şi 19 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. În Retrospectiva TIFF ajung şi două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câştigătorul Premiului Special al Juriului, şi Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare.

Un articol de |9 iunie 2016

La București vor rula două dintre filmele regizorului japonez Sion Sono, descoperit cu entuziasm de publicul TIFF, în cadrul unei ample retrospective: Suicide Club (2001), care vorbește despre valul de sinucideri din Japonia și duce la extrem ideea societății moderne eșuate, și The Virgin Psychics (2015), o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale și în care adolescenții dețin puteri telepatice.

De neratat este și proiecția-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi.

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actrița însăși cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă.

Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, și Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga.

Belgica este filmul de închidere al TIFF 2016, care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Au plus près du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia măsuri extreme pentru a o ține la distanță pe mama biologică a fiului lor adoptiv.

Tempête (r. Samuel Collardey) este un portret emoționant al unui pescar care încearcă să-și schimbe stilul de viață pentru a păstra custodia copiilor săi, premiat la Veneția.

Belgica

Belgica

Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce înseamnă să fii tânăr gay în Europa, în prezent.

Belgianul Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), distins la TIFF cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, este o comedie dramatică absurdă, alb-negru, despre un tânăr ipohondru.

Remainder (r. Omer Fast), adaptare după un roman-cult britanic, este un sofisticat thriller psihologic despre rolul memoriei în re-construirea identității.

În Island City, regizoarea Ruchika Oberoi ne introduce în Mumbaiul actual prin intermediul a trei povești despre alienare și control în societatea modernă.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown și In Your Dreams!.

PROGRAM TIFF – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 15 iunie

18.30 – Tyke, Elefantul răzvrătit / Tyke Elephant Outlaw (r. Susan Lambert, Stefan Moore), 79’

20.00 – Vrăbii / Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson), 99’

22.00 – Furtuna / Tempête (r. Samuel Collardey), 89’


Joi, 16 iunie

18.00 – Furia demonului / Fury of the Demon (r. Fabien Delage), 60’

19.30 – Damnații / The Accursed (r. Hagai Levi), filmul rulează în două părți, cu o pauză de 15 min., 297’

Vineri, 17 iunie

16.00 – Vezi să nu! / In Your Dreams! (r. Petr Oukropec), 79’ – EducaTIFF

18.00 – Ingrid Bergman, despre ea însăși / Ingrid Bergman: In Her Own Words (r. Stig Björkman), 114’

20.15 – Un loc la umbră / De l’ombre il y a (r. Nathan Nicholovitch), 109’

22.30 – Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau), 90’

Sâmbătă, 18 iunie

11.00 – Societatea secretă din Orașul-Supă / Secret Society of Souptown (r. Margus Paju), 105’ – EducaTIFF

16.00 – Clubul Sinucigașelor / Suicide Club (r. Sion Sono), 99’

18.00 – Mr. Gaga (r. Tomer Heymann), 100’

20.00 – Fragmentar / Remainder (r. Omer Fast), 105’

22.00 – Prea aproape de soare / Au plus près du soleil (r. Yves Angelo), 103’

Duminică, 19 iunie

11.00 – Blanka (r. Kohki Hasei), 75’ – EducaTIFF

13.00 – Belgica (r. Felix van Groeningen), 126’

15.30 – Virginii paranormali / The Virgin Psychicks (r. Sion Sono), 114’

18.00 – Noma, furtuna perfectă / Noma: My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps), 100’

20.00 – Trei povești din Mumbai / Island City (r. Ruchika Oberoi), 111’

22.00 – Mor să-ți spun / Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), 90’

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro.

TIFF

Foto: TIFF – tiff.ro

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.