Revansa – spectacol lectură la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/revansa-spectacol-lectura-la-teatrul-odeon/

Teatrul Odeon prezintă astăzi, de la ora 19.30, spectacolul lectură Revansa. Evenimentul va avea loc la Sala Studio, în cadrul proiectului Fabulamundi. Playwriting Europe.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Teatrul Odeon prezintă astăzi, de la ora 19.30, spectacolul lectură Revansa. Evenimentul va avea loc la Sala Studio, în cadrul proiectului Fabulamundi. Playwriting Europe.

Spectacolul Revansa va avea loc în prezenţa autorului, Michele Santeramo, autor dramatic şi actor, născut pe 22 august 1974.

Începând din 2001, Michele Santeramo a scris mai multe piese de teatru, majoritatea fiind publicate şi puse în scenă în acelaşi an: Nobili e Porci libriKonfine (nominalizată la premiul Enzimi în 2003), Murgia (mențiune specială la Generazione Scenario în 2003), Accadueò (premiul Voci Dell’Anima în 2004), Vico Angelo CustodeSacco e Vanzetti, loro malgrado, publicate de Editoria & Spettacolo.

A mai scris și Sogno degli artigiani, Le Scarpe, Cirano, în 2007, Fanculopensiero stanza 510 și Sequestro all’italiana (finalistă la premiul Riccione per il Teatro în 2009). Câștigă premiul Riccione per il Teatro în 2011 cu Il guaritore. În 2011, scrie piesa La rivincita (Revanşa), iar în 2012, Il giorno del Signore.

Michele Santeramo spune că s-ar defini, mai degrabă, ca un autor în viață, decât ca autor contemporan. „Lucrările mele vorbesc de cele mai multe ori despre oameni care au o puternică legătură cu pământul pe care trăiesc. Un alt element cheie este Sudul, văzut nu ca loc geografic, ci ca dimensiune socială de care oricine poate aparține, fie că trăiește la Viena sau în Tunis. Un Sud locuit de oameni defavorizați care își revendică dreptul lor de a trăi.”

Arta îşi ia Revansa pe scena teatrului Odeon

În Revanşa, Vincenzo lucrează pământul. Pesticidele folosite în agricultură i-au cauzat o formă de sterilitate și nu mai poate să îi dăruiască soției sale un copil. Expropriază pământul de pe urma căruia trăiesc și ajunge să fie prins ca într-o plasă încâlcită din cauza banilor împrumutați, a dificultăților, a problemelor. Este o poveste despre pământ și confort, care nu mai lasă loc altor dorințe.

Miercuri, 13 noiembrie, între orele 13.00 – 15.00, Michele Santeramo va susţine un workshop de scriere dramatică la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti.

Revansa

Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013 şi urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, a autorilor dramatici şi a textelor acestora, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia PAV din Roma, iar coorganizatori sunt Off Limits (Madrid, Spania) şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Ediţia 2013-2014 propune traduceri şi lecturi de piese pe tema „Oportunitate periculoasă” şi, de asemenea, ateliere de scriere dramatică susţinute de dramaturgii invitaţi.

Info:

La Teatrul Odeon proiectul debutează azi şi va continua anul viitor cu autori din Spania, Germania şi Franţa.

Foto credit: Teatrul Odeon, spectacolul Revansa

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.