Revelații, maeștri și povești premiate din întreaga lume – TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/revelatii-maestri-si-povesti-premiate-din-intreaga-lume-tiff-2016/

Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Veneţia, Toronto, Locarno şi San Sebastian, primele filme confirmate la TIFF 2016 aduc în atenţie nume ca Alexander Sokurov şi Terence Davies, dar şi poveşti fascinante din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2016

Două dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor rula în premieră la Cluj: A War (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de război în Afganistan, după o decizie controversată, și Embrace of the Serpent (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concurează pentru statuetă.

Filmată în Amazon, pelicula se bazează pe jurnalele unor oameni de știință și îl are în centru pe șamanul Karamakate, ultimul supraviețuitor al tribului său. Premiat la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelațiile anului.

Proaspăt premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia ieșită din

United States of Love

United States of Love

comunism, splendid filmată de directorul de imagine Oleg Mutu, United States of Love. Cu filmul său anterior, Floating Skyscrapers, Wasilewski câștigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atracții la TIFF 2016 va fi și noua producție marca Alexander Sokurov, distinsă cu două premii la Veneția – Francofonia, un magistral portret și o reflecție asupra rolului muzeului Luvru în istorie, dar și a Franței, ca națiune îndrăgostită de artă.

De la Veneția vine și 11 Minutes, noua peliculă a renumitului cineast

Francofonia

Francofonia

Jerzy Skolimowski, propusă de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentată post 9/11 în mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare.

Mult-așteptat este și filmul care marchează revenirea celebrului Terence Davies, Sunset Song, adaptarea romanului omonim, o dramă luxuriantă vizual despre o tânără care își caută calea undeva în Scoția, în 1932.

Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: Heart of a Dog, de Laurie Anderson, un eseu hibrid emoționant, realizat în memoria câinelui artistei renumite pentru experimentele sale în artă și muzică, și unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvențe reale și altele imaginate despre drumul lui după moarte construiesc o reflecție unică asupra vieții. Heart of a Dog s-a aflat pe lista scurtă la Oscar, la categoria documentar, și a impresionat critica internațională.

Umorul negru și stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regăsesc din plin și în Schneider vs. Bax, proiectat la Locarno și adus în premieră la TIFF, în care un asasin plătit trebuie să ucidă un scriitor retras.

Baahubali.The Beginning

Baahubali.The Beginning

Piața Unirii din Cluj va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase producții din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul și flamboaiantul Baahubali: The Beginning, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar și cel care a înregistrat cele mai mari încasări în propria țară, India. „Bărbați pe jumătate dezbrăcați luptă cu tauri, cupluri se sărută printre orhidee, sute de figuranți ridică un turn, iar o scenă de bătălie durează 45 de minute – filmul epic în două părți al lui S.S. Rajamouli își face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor și o inovează”, scrie „The Guardian”. Filmul a călătorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges și Tallinn și va fi adus în premieră la TIFF.

Un alt tip de spectacol, al unui oraș violent și promiscuu, aduce The King of Havana, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat în secțiunea 3×3 la TIFF 2015. Portretul dur și realist al capitalei Cubei în anii 90 are trei nominalizări la premiile Goya și un premiul pentru interpretare la San Sebastian acordat actriței

Paulina

Paulina

Yordanka Ariosa.

Șocantă este și jungla urbană din Te prometo anarquía (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernández Cordón despre doi bărbați tineri care se îndrăgostesc în Mexico City și se implică în traficul cu sânge.

În Mexic e plasată și drama bizară din Bleak Street / La calle de la amargura, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat în competiție la Veneția și Toronto. Scenariul pornește de la un caz care a făcut vâlvă în 2009 – doi frați luptători care sufereau de nanism, celebri în Mexic, au fost uciși.

Din America de Sud vine și câștigătorul premiului Semaine de la Critique la Cannes – mult-așteptatul Paulina, de Santiago Mitre, care explorează trauma complexă și derutantă a unei femei după un viol.

The Apostate (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru A Useful Life), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existențială despre un bărbat spaniol care se încurcă în ițele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci când decide să renunțe la religia lui.

Ediţia din 2016 a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc în perioada 27 mai – 5 iunie, la Cluj-Napoca.

Foto: TIFF 2016 – tiff.ro/en

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.