Revine „Cinemateca pentru toţi” cu Cristian Tudor Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/revine-cinemateca-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu/

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

Un articol de Petre Ivan|22 iunie 2017

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Marele succes de care s-a bucurat programul „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de Cristian Tudor Popescu la Sala Eforie, în perioada octombrie 2015 – iunie 2016, succes dovedit şi de numeroasele solicitări de reluare primite de la spectatorii fideli ai Cinematecii, a determinat continuarea acestui program de educaţie cinematografică.

În cadrul primului eveniment individual organizat sub egida „Cinematecii pentru toţi”, conferenţiarul Cristian Tudor Popescu analizează reprezentarea religiei în istoria cinematografului românesc, utilizând secvenţe ilustrative din filme precum MANASSE (Jean Mihail, 1925, foto), LEIBA ZIBAL (Al. Ştefănescu şi Ion Niculescu-Brună, 1934), SETEA (Mircea Drăgan, 1961), STRĂINUL (Mihai Iacob, 1964), ACEASTĂ LEHAMITATE (Mircea Daneliuc, 1994), SENATORUL MELCILOR (Mircea Daneliuc, 1995) sau O UMBRĂ DE NOR (Radu Jude, 2013).

Parteneriatul video al evenimentului este asigurat de către compania de producție cinematografică românească Rock House Events, cu o echipă coordonată de către cineastul Cristian Radu Nema.

Autorul afişului evenimentului: Sebastian Radeş

Foto: Cinemateca pentru toţi – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.