Robert Redford, ovaţionat la ultimul său rol din carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-ovationat-la-ultimul-sau-rol-din-cariera/

Robert Redford, 82 de ani, a fost ovaţionat, aseară, la Toronto, la premiera filmului „The Old Man and the Gun”, despre care actorul a spus că este ultimul în care a jucat. Criticii nu exclud ca rolul să îi aducă lui Redford o nominalizare la Oscar.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

„The Old Man and the Gun” spune povestea unui fermecător jefuitor de bănci, care a fost prins de 17 ori în decursul a 60 de ani, dar care a reuşit de fiecare dată să evadeze.

Luna trecută, veteranul de la Hollywood a anunţat că filmul, care va avea premiera pe 28 septembrie în Statele Unite, este ultimul în care va juca.

Cunoscut pentru roluri din filme ca „Butch Cassidy şi Sundance Kid” (1969), „Cacealmaua” (1973), „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), „Cele trei zile ale Condorului” (1975) şi „Departe de Africa” (1985), Redford a mărturisit că intenţionează să se axeze pe regie.

Casey Affleck, Sissy Spacek şi cântăreţul Tom Waits fac parte din distribuţia filmului lui David Lowery.

Întotdeauna am fost atras de ideea de răufăcători şi am jucat acest rol de multe ori, aşa că acum am urmat exemplul. – Robert Redford.

Un aspect-cheie al filmului, bazat pe viaţa criminalistului Forrest Tucker, este relaţia dintre personajul lui Redford şi poliţistul detectiv aflat pe urmele sale.  Affleck îl interpretează pe poliţistul în chestiune, care a lucrat înainte cu Lowery la „Ain’t Them Bodies Saints” şi „A Ghost Story”.

Regizorul David Lowery a subliniat că a ales să filmeze pe peliculă de 16 mm „pentru a face ca filmul să pară de modă veche, realizat într-o epocă diferită”.

Festivalul de Film de la Toronto se va încheia pe 16 septembrie.

Legendarul Robert Redford

Robert Redford, actor, regizor, producător şi filantrop, s-a născut pe 18 august 1936, în Santa Monica. A jucat în peste 70 de filme artistice şi de televiziune, iar printre acestea se numără „Jeremiah Johnson” (1972), satira politică „Candidatul” (1972), „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were” (1973) şi „Cacealmaua/ The Sting” (1973), rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar.

Pe parcursul anilor 1974 – 1976, Redford a fost prezent în box office cu filmele „Marele Gatsby/ The Great Gatsby” (1974), „Marele Waldo Pepper/ The Great Waldo Pepper” (1975) şi „Cele trei zile ale Condorului/ Three Days of the Condor” (1975).

Popularul şi aclamatul „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), regizat de Alan J. Pakula şi scris de William Goldman, a fost un film ce a costituit un punct de reper pentru Redford.

A primit premiul Oscar de două ori – în 1981, pentru regia filmului „Oameni obişnuiţi/ Ordinary People”, şi în 2003, pentru întreaga sa activitate.

Foto: Robert REDFORD – facebook

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.