Rodica Negrea: „Nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-negrea-nu-stiu-sigur-cat-sunt-de-actrita-astazi-dar-stiu-sigur-ca-sunt-spectator/

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

Un articol de Corina Vladov|15 mai 2013

Invitată în emisiunea „Conversaţii esenţiale“, realizată de Iuliana Ciugulea pe postul Digi 24, actriţa Rodica Negrea a vorbit despre cel mai recent rol al său, din spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei“, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Mic, despre debut şi despre familie.

La începuturile carierei ei au stat trei mari nume: Olga Tudorache, Cătălina Buzoianu şi Dinu Săraru, adică o actriţă, un regizor şi un director de teatru, iar spectacolul a fost un mare succes – „Efectul razelor gamma asupra anemonelor“.

„Pentru mine a fost o încercare teribilă pentru că eram doar o studentă în anul I. În anul I nu eşti actor. Eram doar o adolescentă care aspira la această meserie. Dar repetiţiile acelea au fost pentru mine o adevărată şcoală de teatru iar Cătălina Buzoianu m-a format ca tip de actor.“

Respect pentru artă

„Eu nu ştiu sigur cât sunt de actriţă astăzi, dar ştiu sigur că sunt spectator. Nu mi-am pierdut această condiţie, această bucurie. Sunt chiar uimită când mulţi dintre colegi îşi permit să-şi dea cu părerea şi spun despre una, despre alta, fără să aibă informaţie minimă despre un spectacol. Eu nu pot să cred că poţi să mergi înainte, fără să ştii ce e în jurul tău, sub orice formă – de la spectacolele astea underground, până la cele care vin invitate în Festivalul Naţional, spre exemplu. Totul e de văzut, înveţi de peste tot.“

Despre familie

Despre soţul său, actorul Dinu Manolache, dispărut prea devreme, la doar 43 de ani, vorbeşte şi acum, la 15 ani de la moartea acestuia, cu foarte mare greutate. Căci suferinţa este încă foarte puternică: „E un capitol, un subiect, un sentiment pe care mi-e greu să-l desfac. Dar pot doar atât să spun: m-a făcut să înţeleg şi să accept că e pregătit.“

Fiica ei şi a lui Dinu Manolache, Ilinca, şi ea actriţă, şi care joacă alături de mama ei în spectacolul de la Teatrul Mic, este fiinţa care a ajutat-o cel mai mult să depăşească momentele grele: „Ilinca seamănă foarte tare cu el. Ea e cu totul altfel decât mine. Felul în care m-a ajutat să trec peste tristeţi şi lacrimi l-a moştenit de la Dinu. El avea un fel de sănătate, o stare de bine. Aşa e şi ea… trăieşte bucuria foarte sănătos şi nu lasă niciodată să se vadă tristeţea.“

Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, 18 mai, de la ora 20.10, la „Conversaţii esenţiale“, pe postul Digi 24.

Foto: Digi 24

26
/03
/15

Peste 10.000 de titluri la preţuri „de kilipir” îi aşteaptă pe cititori la ediţia din această primăvară a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Volume pentru copii şi tineret, dar şi pentru cititorii experimentaţi, deopotrivă beletristică, non-ficţiune şi albume de artă, muzică, albume de benzi desenate, agende, jurnale, ceaiuri speciale – acestea sunt produsele care compun oferta expozanţilor, pe parcursul celor cinci zile de târg (25-29 martie, zilnic între orele 10.00 si 20.00), la Galeria Dalles.

26
/03
/15

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de cultură din România, a primit, alături de alte importante instituţii şi personalităţi culturale, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Decoraţia i-a fost înmânată directorului general al TNB, Ion Caramitru, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Castelul Peleş,

26
/03
/15

Luni, 30 martie, la ora 19.00, la Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărţii „Teoria tăcerii“, de Iulian Tănase, volum apărut recent la Editura Herg Benet. Vor vorbi: Cristian Crisbăşan, Horaţiu Decuble, Vlad Eftenie, Cristian Iftode şi autorul.

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.