România, în premieră la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (26 – 30 august)
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-premiera-la-targul-international-de-carte-de-la-beijing-26-30-august/

România participă pentru prima dată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Discover Romania between the books covers. Aflat la cea de a 22-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2015

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România.

Programul românesc include dezbateri și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari și jurnaliști români și chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale.

Din delegația românească fac parte scriitorii Eugen Uricaru și Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spațiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum și albume editate de Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Pe lângă manifestările programate de organizatori, ICR Beijing a pregătit o serie de evenimente:

–           Marcarea Zilei Limbii Române, cu participarea scriitoriilor români prezenți la târg și a prof. univ. Wang Tieshan, Beijingpreședintele interimar al Asociației de prietenie China-România

–           Atelier de traducere din limba română în limba chineză, primul de acest fel din China, cu acordarea unor Diplome de Excelență.

–           Întâlnire între scriitorii români prezenți la Beijing și scriitori chinezi, organizată împreună cu Asociația Scriitorilor din China.

–           Prezentarea piesei Funcționarul destinului pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de autorul piesei, Horia Gârbea.

–           Lansarea romanului Amorțire de Florin Lăzărescu, apărut recent de Editura Literatura Poporului, cea mai mare editură din China.

–           Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

Foto: Târgul Internațional de Carte de la Beijing – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.