România reprezentată la Oscarurile Europene de TOUCH ME NOT
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-la-oscarurile-europene-de-touch-me-not/

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2018

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

De 31 de ani, cineaștii europeni, membrii Academiei, nominalizații și câștigătorii se reunesc în fiecare an pentru a celebra cele mai importante realizări cinematografice din Europa. Ceremonia oficială de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc anul acesta în Sevilia, pe 15 decembrie, ora 17 (ora Spaniei) la Teatro de la Maestranza, și va fi difuzată de televiziuni internaționale și prin live streaming online.

“Această ceremonie este mai mult decât o simplă înmânare de diplome — este totodată o demonstrație de deschidere și toleranță, atât de necesare în climatul politic actual tensionat. Prin acest eveniment, comunitatea cinematografică europeană demonstrează importanța și impactul major pe care cultura îl poate avea la nivel socio-politic”, declară președintele Academiei, legendarul regizor de film Wim Wenders.

TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019.

Ursul de Aur revine în România după un turneu global care l-a purtat deja prin marile festivaluri de film ale Europei, Asiei, Americii și Australiei și după ce a fost deja lansat în cinematografe în Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, urmând să fie lansat în alte peste 20 de țări pe parcursul anului 2019.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră, printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a anului viitor.

Filmul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea presei internaționale, nelăsând indiferentă niciuna dintre publicațiile importante ale lumii. Mai jos câteva citate relevante atât din presa internațională de specialitate, cât și din cea de public:

Potrivit HOLLYWOOD REPORTER, TOUCH ME NOT este “un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

CRITERION: “Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”

Prestigioasa publicație franceză LES INROCKUPTIBLES: “Un film de o rară singularitate. O interogare bulversantă a corpului și a limitelor sale. Cinema-ul ca o experiență terapeutică.”

LA VANGUARDIA, cea mai influentă publicație spaniolă: “Una dintre cele mai radicale și fascinante propuneri de la Berlinala de anul acesta. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității.”

“Un amestec de realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este, înainte de toate, o invitație la dialog”, spune regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie pentru a te pune în <pielea> Celuilalt.”

TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Republica Cehă), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța).

Foto: Touch Me Not – facebook

01
/03
/15

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica "Duminica filmului românesc".

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan