România va participa la Salonul Internaţional de Carte de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-va-participa-la-salonul-international-de-carte-de-la-paris/

România a confirmat prezenţa în calitate de invitat de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre), care se va desfăşura în perioada 22-25 martie 2013. Participarea României la cea de-a 33-a ediţie a Salon du Livre de la Paris, în 2013, care a fost pusă până acum sub semnul întrebării […]

Un articol de |20 septembrie 2012

România a confirmat prezenţa în calitate de invitat de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Paris (Salon du Livre), care se va desfăşura în perioada 22-25 martie 2013.

Participarea României la cea de-a 33-a ediţie a Salon du Livre de la Paris, în 2013, care a fost pusă până acum sub semnul întrebării din cauza schimbărilor care s-au petrecut la nivelul conducerii ICR, a fost confirmată joi de reprezentanţii instituţiei.

Pentru desfăşurarea evenimentului, care va avea loc între 22 şi 25 martie 2013, ICR va închiria o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi va organiza două categorii de manifestări – evenimente la târgul de carte, în care vor fi implicaţi autori (scriitori, cercetători, jurnalişti) români şi francezi şi evenimente conexe, legate de literatură, artă, ştiinţă, care vor avea loc în spaţii importante din Paris.

Potrivit reprezentanţilor ICR, o parte dintre titlurile cu care România va participa la această ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Paris au fost deja traduse în limba franceză, cu sprijinul programelor derulate de Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC).

ICR pregăteşte, însă, şi alte apariţii editoriale în limba franceză ale autorilor români şi, în acest sens, solicită Uniunii Scriitorilor din România, Academiei Române, uniunilor de creaţie, personalităţilor interesate să conlucreze cu direcţiile specializate ale Institutului Cultural Român în vederea participării cu proiecte la procesul de selecţie a lucrărilor, astfel încât reprezentarea României la Salon du Livre să fie „prestigioasă”.

ICR solicită şi sprijinul universităţilor şi al celorlalte instituţii din ţară care au publicat lucrări în limba franceză. Institutul Cultural Român pregăteşte, de asemenea, cataloage de prezentare a autorilor români, care vor cuprinde o fişă bibliografică a autorului, prezentarea cărţii şi un fragment tradus în franceză. Cataloagele se adresează editorilor francezi cu care reprezentanţii Institutului Cultural Român şi autorii români urmează să aibă întâlniri în perioada târgului de carte.

De coordonarea participării României la Salon du Livre 2013 va răspunde vicepreşedintele ICR Horia-Răzvan Gârbea, instituţia colaborând totodată cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris ajunge anul viitor la cea de-a 33-a ediţie. Cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie, Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

La ediţia din acest an, desfăşurată între 16 şi 19 martie, Japonia a avut statutul de ţară invitată de onoare.

Sursa: Mediafax

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

06
/05
/17

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație. Directorul artistic este Christian Caimacan.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!