„Rotundul jucăuș” în premieră în Amfiteatrul VăraTIC
https://www.ziarulmetropolis.ro/rotundul-jucaus-in-premiera-in-amfiteatrul-varatic/

Un nou spectacol, un nou univers şi noi giumbuşlucuri ni se pregătesc în amfiteatrul din grădina Casei Eliad, în cadrul stagiunii estivale „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru”.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2021

Sâmbătă, 3 iulie, de la ora 10:00, micuții cu vârsta sub 3 ani sunt invitați să urmărească spectacolul „Rotundul jucăuș” – o călătorie plină de învățăminte prin lumea formelor rotunde.

Povești și metafore sunt pregătite să dezvăluie o întreagă lume fascinantă, întrucât liniile curbe sunt prezente mai la tot pasul. Descoperim mai multe despre cerc prin multitudinea exemplelor în care îl întâlnim: de la forma soarelui și planetelor, la cea a fructelor și legumelor.

„Am ales forma rotundă, văzând în ea o formă prietenoasă, armonioasă, care ne invită la joacă în nenumărate feluri. Un cerc, de pildă, nu e doar obiectul pe care cel mic îl dă cu îndemânare de-a dura. Copilul așterne pe hârtie nenumărate cercuri: un cap, ochii, nasul, gura, un omuleț. Așezatul în cerc e cea mai bună formă de comunicare, după cum bucuria unui dans, să zicem o horă, ne adună laolaltă tot în cerc. Grădina noastră de vară, numită atât de simpatic VăraTIC, este locul ideal în care ne imaginăm că ne ținem de mână, spectatori și actori, într-un joc rotund, luminați de sus de un soare generos, rotund și el”, spune Alexandrina Halic.

Spectacolul se înscrie în proiectul „IdeaTIC. Laboratorul de povești”, care reunește producții după idei și texte propuse de actorii teatrului – și este inspirat de „Rotocol” (2008), una dintre primele producții realizate de Teatrul Ion Creangă pentru micuții cu vârsta sub 3 ani, fiind inițiat de aceeași echipă artistică: Alexandrina Halic și Anca Zamfirescu.

Biletele sunt disponibile atât pentru premieră – 3 iulie, cât și pentru următoarele reprezentații din data de 10 iulie și 31 iulie, în rețeaua Entertix/Myticket, sau de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă – tel. 0767 934 374.

Un amplu proiect dedicat copiilor de vârstă mică și preșcolară, Stagiunea estivală „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru” are loc în perioada 1 iunie – 26 septembrie 2021, fiind organizată de Teatrul Ion Creangă în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Proiectul include spectacole de teatru, dar și ateliere de creativitate care au loc în weekenduri, în aer liber, în grădina Casei Eliad (Bd. Mircea Vodă nr. 5, Sector 3). Calendarul complet al stagiunii poate fi consultat pe www.varatic.teatrulioncreanga.ro.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.