Ruşii, dezgustaţi de noua ecranizare BBC a romanului „Razboi si pace”
https://www.ziarulmetropolis.ro/rusii-dezgustati-de-noua-ecranizare-bbc-a-romanului-razboi-si-pace/

Ruşii nu au apreciat ecranizarea romanului „Război şi pace” realizată de BBC şi nu agreează libertatea prea mare pe care şi-au luat-o producătorii postului faţă de opera lui Lev Tolstoi. Nu-i de mirare dacă amintim că noul serial BBC conţine numeroase scene de sex, decolteuri adânci şi chiar o scenă (inventată) de incest.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2016

Difuzat din 3 ianuarie de canalul public britanic, serialul televizat se bucură de mare succes în Marea Britanie, având peste 6 milioane de telespectatori la primul episod. Însă pentru site-ul de știri Fontanka.ru, ecranizarea BBC, cu numeroasele sale scene de sex, nu este decât „o adaptare a unui clasic literar cu decolteuri”.

Unul dintre personajele feminine principale, prințesa Elena Vasilievna Kuraghina, poartă la masă o rochie atât de strâmtă încât dă impresia că sânii îi „vor cădea în farfurie”, notează site-ul din Sankt-Petersburg, oraș în care a fost turnat parțial serialul.

Atenția telespectatorilor din Rusia, unde serialul nu este difuzat la televizor, însă poate fi urmărit pe internet, a fost atrasă și de o scenă pasională de amor pe masa unde se servește cina și de o alta de incest între Elena Kuraghina și fratele ei, Anatol, în întregime inventată.

Opera lui Tolstoi va fi de acum „nu numai accesibilă, ci și foarte interesantă” pentru studenți, scrie cu ironie Fontanka.ru.

Ecranizarea britanică este o acumulare de „conversații despre dragoste, clinchet de pahare și baluri imense”, regretă și revista culturală Afisha, care consideră că „romantismul lui Tolstoi s-a transformat într-o nuvelă de Jane Austen”.

Opera realizată de Andrew Davies, specialist în filme pentru televiziune, are și părți bune, potrivit unor critici ruși.

Afisha, care recunoaște că serialul „se adresează celor care nu au citit cartea și nici nu au intenția să o facă”, salută un serial „proaspăt, grandilocvent, frumos și inteligent, dar în stil englezesc”.

Serialul „Război și pace”, din care au fost difuzate deja trei episoade în Marea Britanie, a fost vândut în circa zece țări europene, precum și în Australia, Israel și Statele Unite.

Foto: Razboi si pace – cinemagia

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.