Ruşii, dezgustaţi de noua ecranizare BBC a romanului „Razboi si pace”
https://www.ziarulmetropolis.ro/rusii-dezgustati-de-noua-ecranizare-bbc-a-romanului-razboi-si-pace/

Ruşii nu au apreciat ecranizarea romanului „Război şi pace” realizată de BBC şi nu agreează libertatea prea mare pe care şi-au luat-o producătorii postului faţă de opera lui Lev Tolstoi. Nu-i de mirare dacă amintim că noul serial BBC conţine numeroase scene de sex, decolteuri adânci şi chiar o scenă (inventată) de incest.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2016

Difuzat din 3 ianuarie de canalul public britanic, serialul televizat se bucură de mare succes în Marea Britanie, având peste 6 milioane de telespectatori la primul episod. Însă pentru site-ul de știri Fontanka.ru, ecranizarea BBC, cu numeroasele sale scene de sex, nu este decât „o adaptare a unui clasic literar cu decolteuri”.

Unul dintre personajele feminine principale, prințesa Elena Vasilievna Kuraghina, poartă la masă o rochie atât de strâmtă încât dă impresia că sânii îi „vor cădea în farfurie”, notează site-ul din Sankt-Petersburg, oraș în care a fost turnat parțial serialul.

Atenția telespectatorilor din Rusia, unde serialul nu este difuzat la televizor, însă poate fi urmărit pe internet, a fost atrasă și de o scenă pasională de amor pe masa unde se servește cina și de o alta de incest între Elena Kuraghina și fratele ei, Anatol, în întregime inventată.

Opera lui Tolstoi va fi de acum „nu numai accesibilă, ci și foarte interesantă” pentru studenți, scrie cu ironie Fontanka.ru.

Ecranizarea britanică este o acumulare de „conversații despre dragoste, clinchet de pahare și baluri imense”, regretă și revista culturală Afisha, care consideră că „romantismul lui Tolstoi s-a transformat într-o nuvelă de Jane Austen”.

Opera realizată de Andrew Davies, specialist în filme pentru televiziune, are și părți bune, potrivit unor critici ruși.

Afisha, care recunoaște că serialul „se adresează celor care nu au citit cartea și nici nu au intenția să o facă”, salută un serial „proaspăt, grandilocvent, frumos și inteligent, dar în stil englezesc”.

Serialul „Război și pace”, din care au fost difuzate deja trei episoade în Marea Britanie, a fost vândut în circa zece țări europene, precum și în Australia, Israel și Statele Unite.

Foto: Razboi si pace – cinemagia

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.