S-a deschis prima arhivă a designului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-deschis-prima-arhiva-a-designului-romanesc/

„100 de obiecte de design românesc” – la MATER şi online.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc, colecția ce conturează o primă istorie a designului românesc din ultimul secol, s-a deschis la MATER – biblioteca de materiale din București și va putea fi explorată de vizitatori zilnic, între orele 10.00 și 19.00, până pe 4 noiembrie.

Odată cu expoziția s-a lansat și e-muzeul www.100romaniandesignobects.com, arhiva care reunește 100 de obiecte și 100 de povești culese din România ultimilor 100 de ani, un spațiu digital în care găsești resurse nenumărate pentru orice demers creativ ce are de-a face cu identitatea românească.

Afli, descoperi, găsești inspirație și contribui, cu fiecare amintire, sugestie sau idee, la această primă arhivă a designului românesc. Expoziția deschide un capitol necesar în descoperirea istoriei design-ului și creează un context de reflecție și construcție a unui viitor sustenabil pentru design-ul autohton.

Primul automobil aerodinamic brevetat în Germania de un român, pălării purtate de Carol I și de oierii români, primul microcalculator personal, un radio produs în România și exportat în Japonia și SUA – acestea sunt câteva din descoperirile expoziției, etape importante de istorie și coordonate necesare pentru a înțelege cum se dezvoltă designul de astăzi, între funcționalitate, tradiție și creativitate.

Pe perioada expoziției, pasionații de design vor putea participa la workshopuri pe tema istoriei designului românesc:

  • Radio Gloria

    Vineri, 26 octombrie de la ora 19:00 – Dizainăr pune la cale atelierul ”Design la Rece”, pentru a discuta despre designul românesc de produs din perioada 1918-2018, alături de cei care au înființat prima secție de de învățământ superior de design dar și arhitecți, designeri și studenți la facultățile de specialitate. Mai multe informații

  • Miercuri, 31 octombrie, de la ora 19:00 – Conf. Dr. Radu Comșa invită la o prelegere cu tema ”100 de ani de Design în domeniul transportului din România”, ce va avea loc la MATER. În istoria aerodinamicii auto, Aurel Persu este o referință, dar Alexandru Berlescu rămâne un ilustru necunoscut. Și totuși, istoria celui mai original automobil care a participat vreodată la Raliul Monte Carlo merită povestită. La fel și în domeniul aviatic, pionierii Vuia, Vlaicu și Coandă sunt arhicunoscuți, Elie Carafoli mai puțin, iar Iosif Șilimon rămâne idolul inițiaților în ale aviației. Automobile, avioane, troleibuze și multe alte mijloace de transport într-o seară dedicată acestui tip de design.

Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad. ”100 de obiecte de design românesc” nu este o arhivă închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale.

Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Cristian Vasile

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.