S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Anima Sana, proiectul cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-cea-de-a-doua-editie-a-anima-sana-proiectul-cultural-care-integreaza-artele-vizuale-in-mediul-institutional-de-sanatate/

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Acestea au fost create de artişti vizuali pe teme din domeniul medical, prin iniţiativa echipei „I love Bucharest“.

Această a doua ediţie s-a desfăşurat în perioada iunie – august, în spatiul a şase saloane din secţia de pediatrie de la etajul III din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Inspirate de specificul spaţiului şi al beneficiarilor săi (pacienţi, însoţitori, cadre medicale) lucrările de artă au fost realizate de artiştii: Irina Abaza, Mara Patriche, Cristina Taraş, Marilena Burcea şi Raluca Băjenaru (artist la debut).

Artă pentru sănătate

Proiectul integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, explorează şi dezvoltă relaţia dintre artă şi sănătate, activează un potenţial cultural important, mediul medical devine mediu de promovare a artiştilor şi artei româneşti contemporane şi reinventează spaţiul de intervenţie, contribuind la procesul de educaţie generală, la îmbunătăţirea factorilor fizici, psihici, sociali şi estetici în spaţiul de sănătate în care aceasta este integrată.

Anima-Sana-2013-2

Includerea artei într-un spaţiu public de sănătate contribuie la procesul de vindecare, la înfrumuseţarea spaţiului şi ameliorarea atmosferei, la crearea unui cadru relaxant,primitor şi la ameliorarea relatiilor dintre specialişti şi pacienţi. 

Efectele pozitive ale artei în sănătatea şi tratamentul corpului sunt de multă vreme cunoscute, iar relaţia dintre artă şi sănătate este recunoscută şi sprijnită prin politici şi fonduri publice la nivel naţional în ţări din lumea întreagă.

Foto credit: Modernism.ro

text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.