S-a încheiat prima etapă a Concursului Darclee
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-prima-etapa-a-concursului-darclee/

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2015

A urmat conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată 20 de ani de glorie a Artei Cântului, prilej de-a asculta singurele înregistrări existente ale vocii legendarei soprane Hariclea Darclée: Cântecul fluieraşului de George Stephanescu şi Vai mândruţo dragi ne-avem de Tiberiu Brediceanu, şi de-a urmări proiecţia video a filmului evocând manifestărie dedicate din 1995 încoace memoriei sale, film prezentat la Reuniunea Ambasadorilor UNESCO de la Paris de Mariana Nicolesco.

Sala a ovaţionat-o îndelung pe celebra soprană după fiecare arie din repertoriul Haricleei Darclée din opere în care a strălucit ea însăşi, prezentate pe un vast ecran: Le Cid de Massenet, Il Trovatore de Verdi, Tosca de Puccini.

La finele acestei serate, concurenţii care au trecut de prima etapă a Concursului Darclée au tras la sorţi ordinea de participare în etapa a doua a Competiţiei, în faţa Juriului Internaţional prezentându-se duminică şi luni 77 de artişti : 38 de soprane, 7 mezzosoprane, 12 tenori, 1 contratenor, 13 baritoni şi 6 başi.

Dintre aceştia 32 sunt din România, 16 din China, 8 din Polonia, 5 din Rusia, 4 din Republica Moldova, 4 din Coreea de Sud, 2 din Turcia şi câte unul din Portugalia, Statele Unite, Spania, Abhazia, Mexic, Armenia.

Publicul a trăit momentele emoţionante ale reîntâlnirii cu talentele revelate de-a lungul timpului de Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée : Alvaro Lozano şi invitaţii săi: mezzosoprana Oana Andra, bas-baritonul Zoltan Nagy, soprana Adela Zaharia şi basul Bogdan Taloş, cu toţii acompaniaţi la pian de Maestrul Marco Balderi.

Foto: Concursul Darclee, Mariana Nicolesco împreună cu mezzosoprana Baoyi Bi din China – facebook

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.