S-a lansat Asociatia Scenaristilor Romani
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-asociatia-scenaristilor-romani/

Asociaţia Scenariştilor Români a fost lansată joi seară în cadrul unui eveniment cultural-artistic care s-a desfăşurat la Librăria Cărtureşti din Bucureşti. „Asociaţia a pornit datorită unei nevoi de a ne strânge laolaltă noi, aceşti tineri sau mai puţin tineri talentaţi, cu nevoia şi dorinţa de a scrie poveşti care nasc filme, seriale, scurtmetraje. A pornit […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Asociaţia Scenariştilor Români a fost lansată joi seară în cadrul unui eveniment cultural-artistic care s-a desfăşurat la Librăria Cărtureşti din Bucureşti.

„Asociaţia a pornit datorită unei nevoi de a ne strânge laolaltă noi, aceşti tineri sau mai puţin tineri talentaţi, cu nevoia şi dorinţa de a scrie poveşti care nasc filme, seriale, scurtmetraje. A pornit din nevoia noastră de a putea intra mai uşor în contact cu regizorii, producătorii şi, de asemenea, din dorinţa de a intra în contact cu legile, cu noutăţile”, a declarat, pentru AGERPRES, fondatoarea asociaţiei, Cristina Iacob, regizor, scenarist şi producător.

Cei care vor să se înscrie în Asociaţia Scenariştilor Români trebuie să fi scris cel puţin scenariu după care să se fi făcut un film, un serial sau un scurtmetraj.

Asociaţia, care are în prezent şase membri, îşi propune să ofere suport pentru toţi cei care se vor înscrie în înţelegerea legilor, în protejarea muncii şi, de asemenea, îşi propune organizarea unor festivaluri de film în care să fie văzute pelicule cu scenarii care au câştigat premii la festivaluri internaţionale. „Cei care vor intra în asociaţie vor putea participa la evenimente, la cursuri şi la multe altele manifestări de acest gen, cu oameni care predau şi produc scenarişti o viaţă întreagă. Ei vor avea posibilitatea să afle legile prin care se pot proteja. Aceasta este o problemă pentru noi, nu ştim să ne protejăm un scenariu, nu ştim ce înseamnă un copyright şi drepturile din care ar trebui să câştige un om care munceşte la un astfel de produs”, a mai spus Cristina Iacob.

În cadrul evenimentului de lansare a Asociaţiei Scenariştilor Români a avut loc şi lansarea cărţii profesorului Dumitru Carabăţ de la Facultatea de Film UNATC Bucureşti, „O aventură minoră – scrierea unui scenariu cinematografic.

Sursa: Agerpres

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

16
/09
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(in) pe Bulevard se va desfășura în perioada 7-18 octombrie la București și reunește 39 de spectacole de teatru, două spectacole de muzică și multe evenimente conexe, la care participă artiști din opt țări: Argentina, Bulgaria, Coreea de Sud, Croația, Franța, Germania, Republica Moldova și România.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

15
/09
/17

După o vară bogată în întâlniri internaţionale, perioadă în care Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a participat, cu aplauze la scenă deschisă urmate de ecouri dintre cele mai îmbucurătoare,la Forest International Festival de la Salonic cu Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, şi cu Magic Naţional- concert-spectacol regizat de Ion Caramitru - la OhridSummer Festival, alte spectacole ale teatrului sunt aşteptate în perioada imediat următoare peste hotare, la evenimente culturale de prim rang.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

15
/09
/17

“Asta înseamnă har, talent: să nu poţi trăi fără a crea... Talentul vine de la Dumnezeu. Şi aşa cum arta nu are vârstă, tot astfel nici artistul adevărat nu-şi numără anii ca orice muritor.” – Dida Drăgan. Îndrăgita noastră cântăreață a împlinit, ieri, venerabila vârstă de 70 de ani!

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).