S-a lansat Theatrum.ro, o platformă ce-și propune să vină în ajutorul teatrelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-theatrum-ro-o-platforma-ce-si-propune-sa-vina-in-ajutorul-teatrelor/

În plină criză a evenimentelor culturale, Andrei David şi Tiberiu Mercurian, doi antreprenori, lansează prima platformă din Romania ce îşi propune crearea unei legături directe între teatrele din România şi iubitorii producţiilor de acest gen.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2020

Platforma Theatrum.ro este dezvoltată în contextul în care ultimii ani au adus o dezvoltare fără precedent a numărului de spectacole de teatru, fie de către teatrele consacrate, fie de teatrele din zona independentă.

„Theatrum.ro este foaierul unei seri de teatru. Venim în sprijinul celor care doresc să își planifice o seară de teatru și doresc să afle toate informațiile dintr-un singur loc. Ziua, ora, orașul sau spațiul de joc, sunt toate informații la îndemâna utilizatorului. În plus, avem o bază mare de date cu actorii, regizorii și scenografii care activează în acest moment în teatrul românesc. De pe platforma Theatrum.ro, utilizatorii pot afla și de unde pot procura bilete la spectacolele favorite, pentru o experință cât mai plăcută de prospectare, alegere și achiziție”, a declarat Tiberiu Mercurian.

Până la izbucnirea pandemiei, zeci de spectacole erau programate zilnic și nu de puține ori iubitorii de teatru se aflau în imposibilitatea de a găsi informații despre producțiile respective. Planificarea unei seri de teatru și alegerea unui spectacol s-a dovedit a fi un maraton internautic printre platformele de vânzare a biletelor, platformele digitale ale teatrelor sau identificarea, din mașină, la semafor, a afișelor lipite, fără noimă sau reguli, peste tot.

În lipsa de resurse pentru o comunicare către publicul larg, companiile independente de teatru și-au format diverse grupuri pe rețelele de socializare prin care își promovează producțiile. Recomandarea „din gură în gură”, sau de pe pagină pe pagină, a ajuns principala metodă prin care iubitorii de teatru află despre spectacolele din această zonă de teatru independent.

„Experiența utilizatorului și informația completă sunt pilonii pe care am construit Theatrum.ro. Aceste două elemente ne-au ghidat toți pașii de la idee la live. Suntem foarte multumiți de ceea ce a ieșit, va fi un ajutor pentru industria de teatru și țintim ca pe viitor să adăugăm platformei și alte funcționalități, cu o scopul de a transforma procesul de alegere a unui spectacol și de achiziție a unui bilet la fel de simplu ca uzualele cumpărături de zi cu zi. Putem spera că noua platformă să contribuie și la dezvoltarea turismului cultural și pe viitor să nu căutăm online, când suntem în concediu, numai restaurante sau puncte turistice, dar și spectacole de teatru”, a completat Andrei David.

Lansarea în contexul crizei este cu atât mai utilă cu cât pandemia a obligat organizatorii de spectacole să identifice spații alternative de joc, unele mult mai îndepartate de sediile bine cunoscute.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.