S-a stins din viaţă Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-abbas-kiarostami-unul-dintre-cei-mai-mari-regizori-ai-lumii/

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câştigat Palme d’or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franţa. Agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA a anunţat că rămăşiţele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2016

„Abbas Kiarostami nu este doar cel mai mare regizor iranian, considerat un ‘Rossellini al Teheranului’, cercetătorul care a descoperit, ci și un fotograf inspirat. El era arta înseși”, a postat pe Twitter fostul președinte al Festivalului de la Cannes, francezul Gilles Jacob.

Kiarostami s-a născut la Teheran în 1940 într-o familie modestă, devenind din anii 1960 unul dintre realizatorii cei mai proeminenți ai cinematografiei iraniene. Premiile obținute la marile festivaluri ale lumii i-au adus notorietate din Europa până în Statele Unite și Japonia.

El a rămas în țară după revoluția islamică din Iran din 1979 și a continuat să lucreze cu lumea filmului din străinătate.

Cineast al realității, umanist și poet, laureat al celor mai prestigioase premii, cunoscut și recunoscut în întreaga lume, el este adesea comparat cu regizorii Roberto Rossellini și Jean-Luc Godard.

Foto: Abbas Kiarostami – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.