S-a stins din viaţă Matei Alexandru. Actorul avea 86 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-matei-alexandru-actorul-avea-86-de-ani/

Printre filmele în care a jucat Matei Alexandru se numără „Weekend cu mama” (2009), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), „Corul Pompierilor” (2000), „Muschetarii în vacanţă” (1984), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Elixirul tinereţii” (1975) şi „Ultimul cartuş” (1973).

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2014

Matei Alexandru a interpretat numeroase roluri remarcabile, excelând în Hašek sau Moliere, în Eugene O’Neill sau Dürrenmatt, Goldoni sau Caragiale, Cehov sau Mihail Sebastian.

„El a dăruit scenei peste şaizeci de ani din viaţa lui, interpretând, în acelaşi timp, şi roluri în film, radio şi televiziune, îndrăgite şi astăzi de marele public. A semnat şi regia unor spectacole de teatru TV, completându-şi astfel palmaresul”, se arată în comunicatul emis de Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

Comedia şi drama i-au fost pe măsură în regia unor nume mari ca Sică Alexandrescu, Alexandru Finţi, Mihai Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, Dinu Cernescu, Radu Penciulescu.

Născut în Goioasa, judeţul Bacău la 25 decembrie 1927, Matei Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, secţia actorie, Matei Alexandrupromotia 1951.

Matei Alexandru – Premii şi distincţii:

Premiul naţional la Concursul Tinerilor Actori pentru piesa „Steaguri pe tunuri”

Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, 2004

Premiul de creaţie, pentru rolul Sufleurul Smărăndache – „Căruţa cu paiaţe” de Mircea Ştefănescu, 1978

Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, 1967

Premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artişti din teatrele dramatice, 1957

Menţiune pentru realizarea rolului Adam – „Preludiu” la Decada dramaturgiei originale, 1956.

Foto cu Matei Alexandru – Cinemagia

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.