SĂ NU MOR ÎN VIS – poveste romă despre sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-mor-in-vis-poveste-roma-despre-sanatate/

ActiveWatch a prezentat la Bucureşti, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2017

Filmul ne oferă ocazia să îi cunoaștem pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, patru dintre primii medici romi care își asumă etnia fără ocolișuri. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei și a unui public numeros.

Ana Ciutu, co-realizatoare: „Deși pentru mulți poate părea ireal, suntem contemporanii apariției primei generații de medici romi. Fenomenul este fără precedent în România iar în spatele lui se află povești individuale, oameni și eforturile lor. În 2015, aceste povești au devenit subiectul filmului SĂ NU MOR ÎN VIS.”

În spitalele din România găsim cel mai adesea povești fără speranță, dar, cu puțin noroc, tot acolo îi găsim și pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, medicii romi care au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți.

Ei au visat să devină medici și au făcut toate eforturile să își împlinească visul. Rezultatele lor i-au calificat să devină bursieri Roma Health Scholarship Program, program academic care a susținut peste 600 de studenți și elevi romi din 2008 până în prezent.

 În 2015, i-am cunoscut la Iași pe Alina Călin și Sorin Lăcătuș. Alina era medic rezident iar Sorin era încă student. Am descoperit două personaje foarte puternice și am decis că ne vom întoarce. Anul următor am întâlnit alți doi medici romi, pe Carmen Boroghină și Daniel Stanciu. La finalul anului 2016 aveam portretele unor oameni pe care îi admiram foarte mult, dar ne dădeam seama că povestea este mult mai complexă. Nu ne puteam opri acolo, aveam doar un început. În 2017 am călătorit prin țară, am aflat o mulțime de povești ale romilor despre sănătate și le-am adunat într-o colecție de istorie orală autentică. Acum filmul este gata! – Anelise Sălan, realizatoare

După trei ani de documentare, pot fi numărate mai bine de 50 de zile de filmare și peste 100 de ore de material video. Dar ceea ce contează cu adevărat nu este măsurabil. În urma orelor petrecute la montaj, a rămas povestea care dă voce persoanelor pe care rar le întreabă cineva de sănătate.

Pentru multe dintre aceste persoane, numai drumul de acasă până la școală sau până la cel mai apropiat medic înseamnă mai mult de o oră prin frig, noroi, ghețuș sau arșiță. În ciuda dificultăților, chiar și în cele mai izolate dintre comunități trăiesc oameni care fac tot ce le stă în putință să fie mai bine.

Filmul documentar SĂ NU MOR ÎN VIS este o producție Active Watch, realizată de Anelise Sălan și Ana Ciutu cu sprijinul Open Society Foundations și al ArtKlub. Procesul de documentare a început în anul 2015 și a continuat pâna la mijlocul anului 2017 în cadrul programului de burse Roma Health Scholarship Program.

Foto: SĂ NU MOR ÎN VIS – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.