„Să nu ucizi”, premieră mondială la Festivalul de Film de la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-ucizi-premiera-mondiala-la-festivalul-de-film-de-la-varsovia/

„Să nu ucizi”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru,a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Varşovia. Aflat la cea de-a 34-a ediţie, festivalul se desfăsoară în perioada 12-21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, premiera mondială a filmului având loc pe 15 octombrie. 

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2018

„Filmul spune o poveste în care mulți oameni se vor regăsi,” mărturisesc regizorii.

La doi ani de la succesul scurtmetrajului „4.15 PM Sfârşitul lumii”, nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în lungmetraj cu un film inspirat dintr-un scandal mediatic carea cutremuratsistemul medical din România.

Dramă cu accente thriller, „Să nu ucizi” abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.

„Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o săse schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!».

Filmul nostru este povestea unui medic căruia îi pasă şi care se implică. Este un medic care are curajul să spună că sistemul este corupt”,sunt de părereregizorii Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru.

„Să nu ucizi” spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios,pe carepierderea unui pacient,în urma unei intervenţii de rutină,îl determină să pornească o luptăsolitară împotriva sistemului, riscându-șifamilia şi carierapentru a descoperi adevărul.

Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Este un film în care, probabil, mulţi se vor recunoaște, pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute.

Filmul este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei se aflăcu toţiila primul lungmetraj din carieră.

„«Să nu ucizi»spune o poveste actuală, dar mai alesesențială pentru noi ca indivizi, ca societate. Nu te poate lăsa indiferent. Este un film care teconfruntă aproape frontalcu alegerile pe care le faci, cu propria conștiință. Te obligă să te uiți în oglindă şi să te întrebi: eu ce aș fi făcut?”,spune producătorul Adina Sădeanu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, „Să nu ucizi”a fost filmat în 21 de zile, fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea”.

Din distribuţie fac parte: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.

Premiera filmului va avea loc în februarie 2019.

Foto: Să nu ucizi – facebook

08
/07
/15

Vineri, 10 iulie, Institutul Francez din București dă startul unei veri responsabile. Campania „A vélo au cinéma – Pedalează spre cinema”, se înscrie în programul de conștientizare COP21 asupra riscurilor încălzirii globale.

08
/07
/15

Pixels, o comedie de acţiune în care extratereştrii atacă Pământul, inspirată de jocurile video din anii 1980. e produs de Happy Madison şi 1492 Pictures. La cârma filmului a fost invitat Chris Columbus, care a contribuit la definirea filmelor din anii 1980 - Gremlins sau The Goonies, Home Alone sau Mrs. Doubtfire, Harry Potter, Percy Jackson, sau Night at the Museum.

08
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu – destinul unor câştigătoare – o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

08
/07
/15

Scurtmetrajului Tibi, realizat de un grup de liceeni din Bucureşti, va rula în premieră naţională vineri, 10 iulie, de la ora 18.00, la Cinema Movieplex din incinta Plaza România. Filmul, regizat de Dan Iliuţă (17 ani), elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, a participat anul acesta în programul Short Film Corner al Festivalului de la Cannes.

07
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

07
/07
/15

Filmul Muntele Magic semnat de Anca Damian va avea prima proiecție în cadrul Selecției Oficiale de anul acesta de la Karlovy Vary astăzi, de la ora 17:00 (Grand Hall). Alături de Muntele Magic, România este reprezentată anul acesta și de filmele Box semnat de Florin Șerban, în competiție și Lumea e a mea al lui Nicolae Constantin Tănase, în cadrul East is West.

06
/07
/15

Mâine, 7 iulie, “Box”, lungmetrajul lui Florin Şerban (Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint, la Berlin, în 2010, pentru "Eu când vreau să fluier, fluier"), va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

06
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

06
/07
/15

Pe 1 iulie, cele 12 filme KineDok – un proiect One World Romania – au pornit la drum prin țară. La primele proiecții de la Elvira Popescu (București) și de la Ambasada (Timișoara), KineDok l-a avut alături pe Ignácz József, protagonistul filmului „Turneul de la Besence”, primarul care și-a convins concetățenii să joace tenis, să cultive pepeni și să se mobilizeze pentru o viață mai bună.

05
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

04
/07
/15

La 78 de ani, Jack Nicholson este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani și cel mai nominalizat din istoria Oscarurilor. În tinerețe, i se spunea „Sălbaticul”. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile”, declara într-un interviu.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.